Videospeler inladen...

Niet enkel kerncentrales: ook gas- en waterkrachtcentrales meerdere keren uitgevallen afgelopen twee maanden

Niet alleen kernreactoren maar ook gas- en waterkrachtcentrales vallen geregeld uit door technische pannes. De voorbije twee maanden gebeurde dat bij een tiental centrales. Om die onverwachte problemen op te vangen is er momenteel erg weinig stroom op overschot.  Die stroom is bovendien peperduur omdat de vrees voor een stroomtekort blijft bestaan.

Als Engie Electrabel zijn bestaande productiepark wil oprekken, en bij wijze van spreken zelfs meer dan 100% wil inzetten, dan moet dat productiepark zeker op de donkere winteravonden paraat zijn. Maar dat is niet altijd zo. Want niet alleen kerncentrales vallen soms onverwacht uit, ook de andere stroomcentrales krijgen regelmatig af te rekenen met technische problemen. Engie Electrabel is verantwoordelijk voor 44% van de totale productiecapaciteit van elektriciteit in ons land. 

Niet alleen kerncentrales vallen uit. Ook andere centrales hebben pannes. De voorbije anderhalve maand is dat al meerdere keren gebeurd.

Onderstaande grafiek toont de pannes van de maanden juli, augustus en september bij de kernreactoren en gas- en waterkrachtcentrales aan. 

Sinds de aankondiging dat Electrabel 750 megawatt extra ging leveren, bijna twee maanden geleden, vielen een tiental gas- en waterkrachtkrachtcentrales verschillende keren uit.  Op 7 november rond 16u15 in de namiddag viel bijvoorbeeld de pompcentrale Coo 5  ongepland uit: 215 megawatt zou bijna een dag lang onbeschikbaar blijven. Een paar uur later liep het fout in Coo 3: nog eens 145 megawatt weg.  Eerder op de middag was Drogenbos 1 (foto bovenaan) uitgevallen, één van de grotere gascentrales waarop Electrabel rekende om de weggevallen nucleaire activiteit op te vangen: 230 megawatt viel weg tussen 14u30 en 16u00.

Op 4 november verloor de Knippegroencentrale in Zelzate 2,5 dag lang bijna een derde van haar capaciteit, door een technisch falen: min 93 megawatt. Een paar dagen eerder was ze ook al eens onverwacht stilgevallen en had ze 115 megawatt verloren.

Op 17 oktober rond tien voor vijf ’s ochtends weigerden een aantal turbines van de gascentrale Herdersbrug in Dudzele op te starten: in één klap 285 megawatt kwijt. Op de website verscheen het bericht: “waiting for technician". Het probleem bleef blijkbaar aanslepen tot half acht ’s avonds. Herdersbrug kreeg alleen al dit jaar minstens 5 keer af te rekenen met onverwachte pannes.

Soms vallen zelfs hele grote gascentrales stil, zoals Amercoer. Dat is 446 megawatt, meer dan kernreactoren Doel 1 of 2. 

Het lijkt erop dat de totale beschikbaarheid van het overgebleven stroomproductiepark heel moeilijk is vol te houden: sinds begin dit jaar verschenen er al meer dan 50 waarschuwingen over ongeplande pannes in de Belgische gascentrales van Electrabel. Soms zitten daar zeer grote centrales bij, zoals bijvoorbeeld de gascentrale van Amercoeur. Die is al meerdere keren dit jaar onverwachts compleet stilgevallen. Daardoor verdween er 446 megawatt, dat is meer dan kernreactoren Doel 1 of 2.

Hoogspanningsnetbeheerder Elia voorziet in zulke noodgevallen nog een extra reserve van 830 megawatt om de onverwachte pannes op te vangen. Het koopt die reserve via biedingen bij de stroomproducenten. Maar die reserve wordt wel erg krap. En dat bleek afgelopen weken een probleem.  Bij één van de biedingen eind oktober kocht Elia de volledige aangeboden capaciteit van meer dan 445 megawatt op, aan een prijs die ruim 25 keer hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook nu nog liggen de prijzen makkelijk tien keer hoger dan normaal. Opnieuw een extra kost op onze stroomfactuur en een alarmsignaal dat de stroomtekorten nog niet van de baan zijn.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen