Videospeler inladen...

Eerste benzinestations in Wallonië raken leeg, geen problemen in de rest van het land

De protesten en blokkades tegen de hoge brandstofprijzen worden voelbaar. In Wallonië zijn in sommige benzinestations één of meerdere brandstofproducten niet meer voorradig. De acties van de zogenoemde "gele hesjes", de burgers die actievoeren tegen de hoge brandstofprijzen, gaan er bij momenten hevig aan toe. Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken volgt de situatie op de voet en kwam vanmiddag een eerste keer bij elkaar.

Hier en daar beginnen er problemen te komen bij benzinestations in Wallonië, door de blokkades uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. In sommige stations zijn één of meer brandstofproducten niet meer voorradig.

Bij Total bijvoorbeeld is dat het geval in bijna één op de twee Waalse benzinestations. Ook bij DATS 24, de brandstofverdeler van de Colruyt-groep, zijn er problemen bij Waalse benzinestations.

"De situatie verandert elke minuut, maar we zitten op dit moment met een vijftiental tankstations die één of meer producten out of stock hebben", zegt Raf Flebus, woordvoerder van DATS 24. "Wij proberen het maximale te doen om die stations bevoorraad te krijgen. Maar we hebben onze chauffeurs gezegd geen enkele levering te doen op het moment er actievoerders zijn."

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er ook in de andere delen van het land tankstations droog zouden komen te staan. Tankwagens kunnen nog voldoende brandstof gaan ophalen in andere depots.

Grimmige acties

De veiligheid van de chauffeurs primeert en dat blijkt geen overbodige bezorgdheid. Volgens de woordvoerder van DATS 24 werd in de nacht van maandag op dinsdag een tankwagen door onbekenden in brand gestoken.

Nabij het brandstofdepot van Feluy in Henegouwen werd gisterenavond eveneens een camperaploeg van de RTBF aangevallen. Er werd gegooid met gebroken glas en het statief van de camera werd op de grond gegooid. De ploeg moest zich terugtrekken. Later vannacht werd op dezelfde plek een Nederlandse vrachtwagen aangevallen. Zijn lading is op de grond gegooid en in brand gestoken.

Bekijk hieronder de beelden van de RTBF-ploeg die gehinderd wordt door actievoerders (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ondertussen breidde de actie zich ook uit naar het bedrijventerrein van Courcelles, bij Charleroi, naast autosnelweg E42. Actievoerders belemmerden daar verschillende vrachtwagens die het bedrijventerrein wilden oprijden. 

Vanochtend zijn er nog steeds blokkades, onder meer aan drie brandstofdepots in de provincies Luik en Namen. Maar die acties lopen zonder al te veel problemen. In de provincie Henegouwen zijn er filterblokkades op bepaalde kleinere wegen.

Crisiscentrum Binnenlandse Zaken volgt situatie op de voet

Bij Binnenlandse Zaken volgen ze de protesten en blokkades op de voet. "We hebben gemerkt dat de spontane burgerbeweging wordt misbruikt door mensen met gewelddadige intenties", luidt het daar. Maar volgens Binnenlandse Zaken is er voorlopig echter geen nood aan bijkomende maatregelen. 

Vanmiddag is er wel een coördinatievergadering geweest met alle betrokken veiligheidsdiensten en bestuurlijke overheden. Er werden concrete werkafspraken gemaakt met de gouverneurs met als bedoeling om sneller en kordater te kunnen optreden en de aanstokers te identificeren en te vervolgen. De federale overheid voorziet daarbij de nodige middelen om de gouverneurs en de lokale overheden hierin maximaal te ondersteunen.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

VIDEO: onze reporter Bart Cortoos volgt het protest in Feluy

Videospeler inladen...

Meest gelezen