Ocean Cleanup: schoonmaakoperatie kampt met kinderziekten

De Ocean Cleanup, het publiek gesponsorde schoonmaakproject op zee, kampt nog met technische problemen. De reusachtige vangarmen kunnen wel plastic vangen maar het vasthouden van het afval blijft een probleem.

Na 4 weken proefdraaien in de Stille Oceaan hebben de bedenkers van de plasticvanger Wilson al een beter zicht op de doeltreffendheid van hun constructie. De twee reusachtige vang-armen verzamelen weliswaar de stukken plastic. Maar door de golven, de wind en het gewicht van afval kunnen de armen het afval niet bijhouden.

Daarom gaan de constructeurs de U-vorm van de vang-armen iets breder maken en tegelijk de snelheid van de installatie aanpassen. Op die manier hopen ze  de ‘plastic soup’ stabiel te houden.

Boyan Slat, de Nederlandse uitvinder van het gevaarte, geeft toe dat de verschillende krachten die op zee spelen ingewikkelder zijn dan ze lijken. Maar het weer is gunstig en donderdag begint de bemanning met de nieuwe test. Als die slaagt, kan het systeem op grotere schaal worden uitgebouwd op grotere schaal.

Meest gelezen