Ongezien: BBC-ploeg grijpt in tijdens natuuropnames om pinguïns te redden

Tijdens natuuropnames in Antarctica voor de documentaire reeks "Dynasties" heeft een ploeg van de BBC ingegrepen om een groep pinguïns uit een hachelijke situatie te redden. "David Attenborough zou net hetzelfde hebben gedaan."

Het was een hartverscheurend tafereel in de 2e aflevering van "Dynasties", een nieuwe serie waarin de BBC in 5 afleveringen evenveel groepen (bedreigde) dieren op de voet volgt: tijdens een zware sneeuwstorm in Antarctica was een groep keizerspinguïns vast komen te zitten in een geul. Verwoede pogingen van enkele volwassen dieren om naar boven te kruipen, draaiden op niks uit en zeker voor de kuikens dreigde de vriesdood.

De ploeg van de BBC die het tafereel stond te filmen, nam hierop een ongeziene beslissing: zodra de weersomstandigheden het toelieten, grepen enkele mannen een spade vast en groeven ze een gang in de sneeuw in de hoop dat de pinguïns die als uitweg zouden gebruiken. Met succes: na een hele poos wachten, klauterden de dieren 1 voor 1 via de gang naar boven en naar hun vrijheid.

In het Verenigd Koninkrijk reageren velen verbaasd op de ingreep. Bij natuurdocumentaires geldt immers een ongeschreven regel om nooit tussenbeide te komen in de wereld van de fauna en de flora en die louter vanop een afstand te observeren. De hulp die de ploeg van de BBC de pinguïns heeft geboden, is dan ook vrijwel zonder precedent.

Uitvoerend producent Mike Gunton van "Dynasties" verdedigt de beslissing van zijn ploeg, al was hij zelf niet bij de bewuste opnames aanwezig. "Ik had het er gisteren met David Attenborough over en hij zei me dat hij net hetzelfde zou hebben gedaan", zegt hij. "De omstandigheden om het te doen, waren uitzonderlijk. In veel andere situaties kan, mag en zou je het nooit doen, maar ik denk dat deze situatie zoveel factoren had."

"Geen enkel dier zou lijden door in te grijpen. Het was niet gevaarlijk. We raakten de dieren niet aan en het voelde alsof ze zo de kans zouden krijgen om niet langer voortdurend van de helling af te glijden."

Nog volgens Gunton is het in 99,9 procent van de gevallen nooit aangewezen om in te grijpen tijdens natuuropnames. Tegelijk levert dat de BBC soms kritiek op. Zo kreeg Attenborough in 2013 verontwaardigde reacties toen de miniserie "Africa" de hongerdood van een babyolifant in beeld bracht. 

"Dat dier kwam om door de honger en het was veel te gevaarlijk om tussenbeide te komen", zegt Gunton daarover. "Als je het had geprobeerd, dan zou de moeder je waarschijnlijk hebben aangevallen. Als je het had gevoed, zou het mogelijk nog een uur hebben geleefd. Uiteindelijk zou het toch zijn gestorven omdat nergens voedsel in de buurt was. Dan rek je enkel het lijden van een dier."

Ook Canvas gaat "Dynasties" uitzenden. De eerste aflevering is op 27 december om 21 uur te zien.

Meest gelezen