Ook in Franse en Nederlandse grensgemeenten gaat het licht uit bij een Belgisch stroomtekort

Het afschakelplan zet Belgische gemeenten beurtelings een paar uur zonder stroom. Maar dat afschakelplan raakt ook gezinnen over de grens, in Nederland en Frankrijk. Daar komen mogelijk zowat 170 huishoudens in 20 gemeenten in het donker te zitten.

Het wordt oppassen voor 167 Franse en Nederlandse gezinnen wanneer de overheid bij ons letterlijk het licht uitdoet.  Het afschakelplan zal ook een aantal straten en wijken in Franse en Nederlandse grensgemeenten in het donker zetten. In Frankrijk gaat het over 12 gemeenten, met 33 betrokken gezinnen. In Nederland zijn het er 8.  Daar worden 134 huizen geraakt.

Om het gat in onze stroomvoorziening te dekken heeft Engie Electrabel ondertussen 1.143 megawatt extra stroom verzameldOok onze hoogspanningsnetbeheerder Elia waakt erover dat we zoveel mogelijk stroom kunnen importeren. En onze federale overheid heeft afspraken gemaakt met onze buurlanden om ons zoveel mogelijk te beschermen.

Maar ondanks alle inspanningen is er nog steeds een risico op stroomtekort. Vijf van de 7 kernreactoren werken nog steeds niet en met de koude wintermaanden in aantocht hebben we net meer elektriciteit nodig. 

Als we in januari of februari een stevige winteraanval krijgen, zullen alle maatregelen mogelijk niet volstaan om onze stroomtekorten te dekken.

Dan moet de overheid het afschakelplan activeren waarbij in 8 groepen  gemeenten avond na avond beurtelings de stroom uitvalt. Afgeschakelde gemeenten zitten dan 3 uur zonder stroom.  Dat zal ook bij bijna 170 Franse en Nederlandse gezinnen gebeuren.

Dat een aantal straten en wijken in Franse en Nederlandse grensgemeenten ook zonder stroom zullen vallen, komt omdat zij hun elektriciteit via Belgische verdeelstations krijgen.  Ook zij zullen dan drie uur lang in het donker zitten. 

Meest gelezen