Videospeler inladen...

De deal van Veljkovic: 5 jaar met uitstel en een boete van 80.000 euro in ruil voor alles wat hij weet

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic zal een veel lichtere straf krijgen nu hij een regeling heeft getroffen met het parket in ruil voor informatie. Veljkovic kijkt aan tegen een straf van vijf jaar met uitstel, een voorwaardelijke boete van 80.000 euro en de verbeurdverklaring van het illegaal verworven geld uit zijn activiteiten als makelaar. Het ziet er dus naar uit dat hij niet naar de gevangenis moet. Dat staat in de voorlopige afspraken die de makelaar met het parket maakte, zegt zijn advocaat Kris Luyckx.

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic, spil in het grootschalige onderzoek in het Belgisch voetbal, gaat een veel lichtere straf tegemoet nu hij een regeling treft met het openbaar ministerie. In ruil voor alle informatie die hij geeft, krijgt de makelaar een straf van vijf jaar met uitstel, een boete van 80.000 euro met uitstel en een verbeurdverklaring van het geld dat hij illegaal verdiende als spelersmakelaar. Dat is een pak minder dan de maximumstraf van 15 jaar waar Veljkovic eerder tegenaan keek. Eerder vandaag werd hij vrijgelaten onder strenge voorwaarden.

Tijdens het onderzoek zeiden ze: "wij weten alles". Ik kan u verzekeren dat dat niet zo was.

Kris Luyckx, advocaat van Dejan Veljkovic

De gunstige strafvordering krijgt Veljkovic uiteraard niet zomaar. Daarvoor moet hij alles vertellen wat hij weet, niet alleen over zijn activiteiten, maar ook over die van clubs, andere makelaars, spelers en eventueel ook journalisten.

En daarover heeft Veljkovic nog heel wat informatie achter de hand, verzekert zijn advocaat Kris Luyckx: "Hij zal ook toelichting geven bij de betrokkenheid van personen die nog niet gekend zijn bij het onderzoek, of wiens rol nog niet is uitgeklaard", aldus Luyckx. "Tijdens het onderzoek zeiden ze: "wij weten alles". Ik kan u verzekeren dat dat niet zo was."

Amerikaanse toestanden

Veljkovic vroeg zelf de regeling aan. Het initiatief kwam dus niet van het parket. En daarvoor waren verschillende redenen, legt zijn advocaat uit. Veljkovic zou zwaar zijn vermagerd in de gevangenis van Lantin "omwille van gezondsheidsproblemen die niet adequaat konden verzorgd worden in de gevangenis". 

Maar volgens zijn advocaat heeft het onderzoek Veljkovic ook "een spiegel voorgehouden" en kiest hij ervoor om niet langer in dat "rot" en "normeloos" circuit mee te draaien. "Ik kon het als advocaat niet aanvaarden dat hij als enige zou opdraaien voor een systeem", zegt Luyckx, "terwijl andere mensen fluitend buitenstappen en doen alsof er niets gebeurd is." 

In plaats van een langere procedureslag, kiest Veljkovic dus voor "onderhandelde justitie". Ook voor zijn advocaat is die regeling van "spijtoptanten" nieuw, want die wet werd pas op 17 augustus gestemd. "Dat zijn meer Amerikaanse toestanden", zegt Luyckx. Die sluit niet uit dat anderen het voorbeeld van Veljkovic zullen volgen: "Het is misschien wel aangewezen voor een aantal mensen die weten dat de wind in hun richting gaat waaien, dat ze zelf initiatief nemen."

Lees verder onder de foto.

Kris Luyckx, advocaat van Veljkovic.

Vrijlating

Eerder vandaag werd Veljkovic vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Hij krijgt een contactverbod met pers en media, met alle andere betrokkenen (behalve zijn vriendin), heeft een verbod om het land te verlaten en moet steeds ter beschikking zijn van het onderzoek. Of de makelaar bescherming krijgt nu hij op vrije voeten is, mag zijn advocaat niet vertellen. 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: onze justitie-experte Caroline Van den Berghe geeft meer uitleg over de opvallende deal met spelersmakelaar Veljkovic

Videospeler inladen...

Herbeluister hieronder het interview met advocaat Kris Luyckx in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het interview met advocaat Kris Luyckx in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen