Videospeler inladen...

Pieter De Crem stapt uit de nationale politiek

CD&V'er Pieter De Crem stopt met de nationale politiek. Hij zal niet meer opkomen bij de parlementsverkiezingen in mei, volgend jaar. Tot de verkiezingen blijft hij wel staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. Daarna wordt hij burgemeester in Aalter, waar hij nu titelvoerend burgemeester is. Dat wordt bevestigd aan VRT NWS.

Naar verwachting zal CD&V vanavond bekendmaken wie de lijsttrekkers worden bij de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen op 26 mei 2019. Maar nu al is bekend geworden dat Pieter De Crem geen hoofdrol meer zal spelen op de Oost-Vlaamse lijst van de christendemocraten.

De 56-jarige De Crem is op dit moment staatssecretaris voor Buitenlandse Handel in de regering-Michel. Dat zal hij blijven tot de verkiezingen. Daarna zal De Crem zich terugtrekken naar de gemeentepolitiek en wordt hij effectief burgemeester in Aalter, waar hij nu titelvoerend burgemeester is en Patrick Hoste waarnemend burgemeester is.

"Crembo"

De Crem zit sinds 1995 in de Kamer en van 2003 tot 2007 was hij er CD&V-fractieleider. Door zijn scherpe kritiek op minister van Defensie André Flahaut werd hij er bedacht met de bijnaam Crembo. Eind 2007 werd De Crem zelf minister van Defensie in de regering-Verhofstadt III, een functie die hij tot 2014 zou blijven uitoefenen. 

Bij de vorming van de regering-Michel, in 2014, kreeg De Crem de post van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. In die functie kreeg hij veel kritiek over zich omdat hij een tijd afwezig was om in het buitenland te studeren.

VIDEO: onze reporter Ihsane Chioua Lekhli volgt in de Wetstraat het overleg bij de CD&V over de lijstvorming

Videospeler inladen...

Meest gelezen