Videospeler inladen...

Mesaanval op politieman: dader was vorige maand vrijgelaten op proef

Vanmorgen is aan het hoofdcommissariaat in Brussel een politieagent aangevallen met een mes. De dader werd neergeschoten. De man was nog maar net op proef vrijgelaten, ondanks een negatief advies. Het parket van Brussel opent een onderzoek naar moordpoging in een terroristische context.

Aan het politiecommissariaat aan de Kolenmarkt in Brussel heeft een man vanmorgen een agent aangevallen met een mes. De agent raakte gewond in de halsstreek en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij verkeert niet in levensgevaar. De dader had twee keukenmessen bij zich, een in elke hand. 

De dader werd vervolgens neergeschoten. Hij verkeert in kritieke toestand. Het onderzoek is volop bezig, over het motief van de dader is nog geen duidelijkheid. Maar er is dus wel een onderzoeksrechter aangesteld, die een onderzoek heeft geopend naar moordpoging in een terroristische context. "Die terroristische context is nog niet duidelijk," zegt Ine Van Wymersch van Brusselse parket. "Maar we moeten een zo ruim mogelijk juridisch etiket op die feiten kleven. Sommige getuigen hoorden hem wel "Allah akbar" (God is groot) roepen. De man is zelf nog niet verhoord, verder onderzoek zal meer duidelijkheid moeten brengen." 

Het dossier is voorlopig niet overgemaakt aan het federaal parket, dat grote terreuronderzoeken voert. Er zijn ook geen aanwijzingen dat de man medeplichtigen zou hebben gehad.

Dader was vrij op proef

De verdachte is een 33-jarige man met de Belgische nationaliteit. Hij is al verschillende keren veroordeeld voor gewapende overvallen. "De man is goed bekend bij politie en justitie", zegt Van Wymersch. "In 2014 werd hij geïnterneerd na feiten van poging doodslag en verboden wapendracht." Volgens onze informatie gebeurde dat nadat de man in de gevangenis van Nijvel een cipier had aangevallen met een mes. Onlangs diende hij een aanvraag in om op proef vrij te komen. "Het parket heeft daar een negatief advies over gegeven, maar toch is de man in oktober vrij gekomen. Tegen die beslissing was geen beroep mogelijk", legt de parketwoordvoerster uit.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft al gereageerd op de aanval. "De politie is alweer het slachtoffer van een laffe aanval. Op dit moment is de dader noch in de OCAD-databank, noch bij de politie zelf gekend als te situeren rond radicalisering of terrorisme, maar zou hij een geïnterneerde zijn die een tijdje geleden vrijgelaten is. Maar dat is allemaal nog onder voorbehoud."

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) spreekt van een "laffe daad".

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen