Videospeler inladen...

Tankstations dreigen droog te vallen door blokkades in Wallonië

Door de blokkades van de brandstoffendepots in Wallonnië dreigt nu ook in Belgie de bevoorrading van brandstoffen in gevaar te komen. Daarvoor waarschuwen de brandstoffenfederaties BPF en Brafco. In Wallonië dreigt een derde van de tankstations, zo'n 400 in totaal, zonder brandstoffen te vallen.

Het protest van de zogenoemde "gele hesjes", dat uit Frankrijk is overgewaaid naar België, dreigt nu ook in ons land de bevoorrading van brandstoffen in het gedrang te brengen. Manifestanten met fluohesjes blijven in Wallonië verschillende brandstoffendepots blokkeren uit protest tegen de forse stijging van de dieselprijs.

Volgens de sectorfederaties nemen "de aanvankelijk vreedzame acties van de "gele hesjes" helaas proporties aan die niet langer hun oorspronkelijke doel voorbijschieten en brengen ze nu de openbare orde en de veiligheid van de installaties in gevaar.  Ze vinden de sabotage van vrachtwagens door de "gele hesjes" en brandende vuurpotten in de buurt van opslagplaatsen onaanvaardbaar. 

De federaties zeggen dat ze de vrijheid van meningsuiting van burgers respecteren en dat ze niet oordelen of de acties al dan niet relevant zijn. "Maar deze acties hebben een directe impact op de bevoorrading van burgers en ondernemingen."

"Ze mogen het economisch leven en de levering van brandstof en stookolie (nu de winter in aantocht is) van burgers niet hinderen. De brandstoftoevoer moet altijd gegerandeerd zijn. Het is onaanvaardbaar om dit te ondermijnen. De verslechtering van de situatie verhoogt het risico op brandstoftekorten."

Lokale overheden verantwoordelijk

De woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) meldt dat het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken de situatie rond het brandstofprotest door de 'gele hesjes' in Wallonië van nabij opvolgt. "Het is evenwel aan de lokale autoriteiten om op te treden, en zij doen dat ook. Indien nodig kunnen ze steun krijgen van de federale politie."

Intussen hebben de lokale overheden wel al op een aantal plaatsen ingegrepen. Zo is gouverneur Leclercq van Henegouwen een provinciale crisisprocedure opgestart tegen manifestanten aan de E19. Ook de petroleumhavens van Sclessin en Wandre (beide in Luik) zijn niet langer geblokkeerd door gele hesjes. Dat zegt de Luikse politie. 

Nadat ze al verschillende keren gemaand waren te vertrekken na tussenkomst van een deurwaarder, voegden ze vanochtend uiteindelijk de daad bij het woord. "Op de sites staat geen enkele stakingspost meer", zegt de Luikse politie.

Aan de grensovergang met Frankrijk op de E19 hebben relschoppers zich vorige nacht onder de actievoerders gemengd. Ze hebben de snelweg bezaaid met paletten en andere rommel. Eerder vannacht hebben relschoppers bij de fabriek van Total in Feluy ook een tankwagen in brand gestoken en zijn er bomen gesneuveld. 

Toestand in Frankrijk ontspoort

Ook in Frankrijk duurt het protest voort. In het zuiden van het land staan nog steeds 200 vrachtwagens geblokkeerd. Het protest is ook overgeslagen naar Corsica en het eiland Réunion.  Minister van Binnenlandse zaken Christophe Castaner, spreekt over een "radicalisatie". De protesten hebben volgens hem in Frankrijk al één dode en 528 gewonden veroorzaakt.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen