AFP or licensors

Rechter blokkeert decreet van Trump: wie illegaal grens oversteekt, mag toch asiel aanvragen

Migranten die illegaal de Verenigde Staten zijn binnengekomen, mogen voorlopig dan toch een asielaanvraag indienen. Een federale Amerikaanse rechter in San Francisco heeft een decreet van de Amerikaanse president Donald Trump daarover geblokkeerd.

De Amerikaanse wet bepaalt dat iedereen die de VS binnenkomt, legaal of illegaal, asiel kan aanvragen. Maar Trump kwam op de proppen met een presidentieel decreet waarmee hij asielaanvragen onmogelijk maakt voor migranten die het land illegaal zijn binnengekomen vanuit Mexico. Met die maatregel hoopte hij de migrantenkaravaan die vanuit Midden-Amerika de VS nadert, af te schrikken. 

Mensenrechtenorganisaties hadden meteen zware kritiek geuit. De American Civil Liberties Union en het Center for Constitutional Rights spanden een rechtszaak aan omdat het in strijd zou zijn met de immigratiewet. Een federale rechter in San Francisco heeft het decreet van Trump nu inderdaad van tafel geveegd omdat het "ver staat van de praktijk van voordien". "De president mag de immigratiewetgeving niet herschrijven en daar een voorwaarde aan toevoegen die het Congres eerder expliciet heeft verboden", luidt het oordeel. 

De uitspraak van de rechter is onmiddellijk van kracht en geldt ten minste tot 19 december, de dag waarop in de rechtbank een hoorzitting gepland is over deze kwestie.

Volgens het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid vragen elk jaar zowat 70.000 mensen asiel aan. Het ministerie wil dat asielzoekers zich aan een officiële grensovergang aanmelden, maar aan vele grensovergangen staan lange wachtrijen waardoor mensen vaak gedwongen worden in shelters of kampen te wachten, soms wekenlang.

Meest gelezen