Videospeler inladen...

Trump vindt Saudi-Arabië ook na de moord op Khashoggi een "fantastische bondgenoot"

Een 'fantastische bondgenoot'.  Dat zijn de woorden die de Amerikaanse president Trump gebruikt om de Amerikaans-Saudische relatie te omschrijven.  Ook na de moord op de Saudische dissident Khashoggi, vorige maand in Istanbul. Van Amerikaanse economische sancties tegen Saudi-Arabië is dus geen sprake.

Jamal Khashoggi was een fel criticus van het Saudische koningshuis.  Hij verbleef in de Verenigde Staten maar werd vorige maand vermoord tijdens een bezoek aan de ambassade van zijn land in Istanboel.  Volgens de CIA  (de Amerikaanse inlichtingendienst) zijn er voldoende aanwijzingen om aan te nemen dat het Saudische koningshuis achter de moord zit.

Trump heeft nu duidelijk gemaakt dat de moord weinig of geen invloed zal hebben op de Amerikaans-Saudische relaties.  "De moord is verschrikkelijk, maar het zou dom zijn de wapencontracten met Saudi-Arabië op te heffen", zei de Amerikaanse president.  Amerika verkoopt voor miljarden aan wapentuig aan de Saudi's.  De Amerikaanse president staat met die houding overigens niet geïsoleerd.  Ook de Europese Unie roept niet op tot een wapenembargo.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen