Valt regering over VN-pact? Jambon: "Hebben al voor veel hete vuren gestaan", Francken: "Premier moet oplossing vinden"

Er hangt een "parfum de crise" in de Wetstraat: binnen de regering wordt nog steeds gezocht naar een standpunt over het VN-Migratiepact van Marrakesh. De N-VA heeft ernstige bezwaren, alle andere partijen willen het pact wel goedkeuren. CD&V-vicepremier Kris Peeters spreekt van een "politiek probleem binnen de regering" als de N-VA zal blijven weigeren. Zijn collega Jan Jambon (N-VA) wil hoe dan ook dat de bezwaren van zijn partij worden weerspiegeld in het standpunt van de Belgische regering. "Maar we hebben al voor veel hete vuren gestaan."

Op 10 en 11 december vindt in de Marokkaanse stad Marrakesh een conferentie plaats over het Migratiepact van de Verenigde Naties waarover 2 jaar is onderhandeld. Door present te tekenen zullen landen het pact onderschrijven. Verschillende landen hebben zich intussen echter teruggetrokken en binnen onze federale regering staat de N-VA op de rem.

Binnen de regering wordt nu al dagen naar een oplossing gezocht om de neuzen in dezelfde richting te zetten en de vraagtekens weg te nemen, maar gisteren liet de N-VA na het partijbureau weten dat ze het pact nog steeds "zeer problematisch vinden". Volgens De Standaard blijft premier Michel echter het pact steunen, wat ook de mening van de N-VA mag zijn. Meer dan een interpretatieve verklaring als bijlage zou er niet inzitten. 

"Maar de premier vertegenwoordigt de regering en het is de regering die een standpunt inneemt", reageert vicepremier Jambon. "De tekst is voor onze partij problematisch en dat zal ook in het standpunt van de Belgische regering moeten weerspiegeld worden."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt dat de "regering en de regeringsleider" een oplossing moeten vinden in het dossier. De N-VA mag dan nog geïsoleerd staan binnen de Belgische regering, "maar niet in Europa", merkt Francken nog op. De staatssecretaris ontkent ook dat hij pas recent kritiek zou hebben op het VN-migratiepact, hij zegt dat hij al begin dit jaar kritiek heeft gegeven toen de ontwerptekst klaar was.

"Politiek probleem binnen regering"

Volgens MR-Kamerfractieleider David Clarinval "gaat de regering het pact ondertekenen" en de Franstalige liberalen zijn "duidelijk bereid om tot het uiterste te gaan", klinkt het. CD&V-vicepremier Kris Peeters staat naar eigen zeggen volledig achter de premier. "We gaan een aantal vragen juridisch verder laten uitwerken en we zullen ook verder contact opnemen met andere landen." Maar als het pact op een "njet" zal blijven stuiten bij de N-VA, dan is er "binnen de regering een politiek probleem", aldus Peeters.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken roept de N-VA op om de stekker uit de regering te trekken. Houdt vicepremier Jan Jambon rekening met een eventuele val van de regering over het Migratiepact? "Ik reken erop dat we met een visie op migratie naar buiten zullen komen waar wij ons als partij achter kunnen scharen. We hebben al voor veel hete vuren gestaan met deze regering, we hebben dat telkens kunnen oplossen. Het is ook mijn betrachting nu om ook hier weer door te komen."

VIDEO: Bart De Wever over het VN-Migratiepact in "Terzake": "De val van de regering is niet aan de orde"

Videospeler inladen...

Meest gelezen