Videospeler inladen...

Advocaten voetbaldossier hebben kritiek op spijtoptant Veljkovic: "Wet voor spijtoptanten kan nog aangevochten worden"

Een dag na de bekendmaking van spelersmakelaar Dejan Veljkovic dat hij gaat meewerken met het gerecht, stellen de advocaten van andere verdachten zich daar vragen bij. Bovendien kan de wet voor spijtoptanten nog aangevochten worden voor het Grondwettelijk hof. "Stel dat het Grondwettelijk hof zou oordelen dat de wet moet worden vernietigd, dan ligt gans het dossier in duigen", zegt Sven Mary in "De afspraak"

Niet alle advocaten die betrokken zijn in het onderzoek naar gesjoemel in het Belgische voetbal, willen al reageren op het feit dat Dejan Veljkovic, de hoofdverdachte in de zaak, als spijtoptant gaat werken. Zijn advocaat Kris Luyckx maakte dat gisteren bekend. Volgens hem kan Veljkovic veel informatie geven over wat er de voorbije tien tot vijftien jaar is gebeurd in het Belgische voetbal. In ruil zou Veljkovic er met een voorwaardelijke straf van afkomen, al verliest hij ook miljoenen euro's die hij onterecht verdiend heeft.

Dat zou slecht nieuws kunnen zijn voor andere verdachten in het dossier, al wil geen enkele advocaat dat met zoveel woorden zeggen. Verschillende advocaten wachten nu liever af, enkelen denken na over verdere stappen. Walter Van Steenbrugge, die Club Brugge-trainer Ivan Leko vertegenwoordigt, vraagt zich af of een spijtoptant wel echt nodig was: "Als je zoveel middelen hebt ingezet, en dan moet je al zo snel teruggrijpen naar een spijtoptant, die uitgerekend ook de hoofdverdachte is, misschien is dat dan wel het bewijs van een zwaktebod?"

Sven Mary, de advocaat van spelersmakelaar Karim Mejjati, heeft een meer principieel bezwaar: "De rol van de rechter is heel passief aan het worden. Het federaal parket is hier de vervolgende partij, maar wordt op deze manier ook de rechter in deze zaak." Mary vindt ook dat Veljkovic er met een lichte straf vanaf komt. Die straf moet later nog wel worden bekrachtigd door een rechter.

Volgens Mary is het ook niet ondenkbaar dat de wet voor spijtoptanten nog aangevochten zal worden voor het Grondwettelijk Hof. "Het Grondwettelijk Hof toetst de wetgeving. We zitten nog altijd in de periode van zes maanden na de publicatie van de wet voor spijtoptanten. Het Hof zou kunnen gevat worden met een verzoek tot vernietiging. Stel dat het Grondwettelijk Hof zou oordelen dat de wet moet worden vernietigd, dan ligt gans het dossier in duigen. Mensen kunnen de wet aanvechten, maar ik weet niet of ik dat zal doen."

Een ander geluid is te horen bij Walter Damen, die Davy Roef verdedigt, de keeper van Waasland-Beveren: "Als die man zegt dat de speurders een aantal dingen niet te weten gaan komen zonder zijn hulp, dan is het toch een goede zaak dat hij helpt? En dan moet je je als advocaat erbij neerleggen dat iemand een toepassing vraagt van een wet die recent is goedgekeurd, net om dit soort dossiers op te lossen?"

Gevaar dat parket getuigenis Veljkovic als evangelie zal gebruiken

Sven Mary

De advocaten Sven Mary en Walter Damen hebben in "De afspraak" hun licht laten schijnen over de hele zaak van fraude en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal. 

"De wet voor spijtoptanten is er deze zomer gekomen. Het is een goede wet die een grote vorm van criminaliteit bestrijdt. Alleen is het een wet die er is om te gebruiken wanneer alle andere middelen zijn uitgeput. Dan moet je die wet gaan gebruiken. Hier zitten we volop in het midden van het onderzoek. Ik denk niet dat deze wet gemaakt is voor het voetbalschandaal", zegt Sven Mary.

"Als over x-aantal weken blijkt dat de heer Veljkovic niet meewerkt aan het onderzoek als spijtoptant zoals afgesproken, dan vervalt de afgesproken straf voor de spijtoptant", zegt Walter Damen.

VIDEO: bekijk hieronder het gesprek met de advocaten Sven Mary en Walter Damen in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen