James Arthur Photography

Beke: "In de politiek is alles mogelijk, maar ik hou er geen rekening mee dat regering valt over VN-migratiepact"

CD&V-voorzitter Wouter Beke verwacht dat premier Charles Michel (MR) op 10 december naar Marrakesh afreist om er het VN-migratiepact goed te keuren. Zelfs wanneer de N-VA op de rem blijft staan. Hij gelooft niet dat het pact voor een regeringscrisis kan zorgen: "In de politiek is alles mogelijk, maar ik hou er geen rekening mee dat de regering valt over VN-migratiepact."

De verschillende partijen binnen de regering blijven bakkeleien over het al dan niet ondertekenen van het VN-migratiepact, een globaal verdrag dat migratie beter moet organiseren. De N-VA is al verschillende keren op de rem gaan staan. Het partijbestuur besliste eergisteren nog dat de inhoud van de tekst voor hen "zéér problematisch" is. CD&V daarentegen gaat wel akkoord.

 "Ik vind dat we de tekst wel moeten goedkeuren", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke resoluut. "Dit pact, deze tekst, is een eerste aanzet om te komen tot een wereldwijde veilige migratie te komen. Laat ons meer kijken naar de inhoud dan daar een grote symbolenstrijd te maken", vraagt hij. "Als we onze binnengrenzen willen openhouden, moeten we onze buitengrenzen beschermen." Een wijzende vinger naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)? 

Laat ons meer kijken naar de inhoud dan daar een grote symbolenstrijd te maken

Wouter Beke - voorzitter CD&V

Wat hem betreft, reist premier Charles Michel (MR) dus op 10 december gewoon naar Marrakesh af om het akkoord geod te keuren. "Er is geen probleem voor CD&V. Als de N-VA daar een probleem van maakt, is dat haar probleem." Al denkt Beke niet dat de regering-Michel over het migratiepact zal vallen. "In de politiek is alles mogelijk, maar ik hou daar eigenlijk geen rekening mee", zegt hij. "Ik zou het ook bijzonder onverstandig vinden om dat te doen. We hebben nog een aantal maanden te gaan, nog een aantal belangrijke beslissingen te nemen."

Strijkijzer

Bart De Wever zei gisteren over Antwerpen dat hij zijn strijkijzer ging meenemen om de plooien glad te strijken. Misschien kan hij zijn strijkijzer ook meenemen naar Brussel?

Wouter Beke - voorzitter CD&V

Toch haalt hij subtiel ook uit naar de N-VA. "Bart De Wever zei gisteren over Antwerpen dat hij zijn strijkijzer ging meenemen om de plooien glad te strijken. En dat hij goed kon strijken. Misschien kan hij zijn strijkijzer ook meenemen naar Brussel?" Om te vervolgen: "Ik snap niet dat we aan de ene kant zeggen dat we een duidelijk asiel- en migratiebeleid nodig hebben en dat we dat als land niet alleen kunnen, om daarna als eerste de vingers ervan af te trekken. Dat is niet consequent."

Herbeluister hieronder het interview met Wouter Beke in "De ochtend" op Radio 1: 

Antwerpen

Over Antwerpen heeft de voorzitter ook nog wat anders te zeggen. Voor de verkiezingen zei burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat een shift in het bestuur in Antwerpen ook Vlaams "gevolgen kan hebben". Nu De Wever aankondigde dat hij een coalitie wil vormen met de socialisten in Antwerpen - en niet met CD&V- , klinkt dat enigszins anders: "Er is geen link tussen wat hier nu vandaag gebeurt en wat er in mei 2019 te gebeuren staat", zei De Wever gisteren. En dat hoopt de CD&V-voorzitter ook, want dat zou betekenen dat de christendemocraten ook Vlaams niet meebesturen. “Je kan niet dulden dat 500.000 Antwerpenaren gaan bepalen hoe 6,5 miljoen Vlamingen in 2019 bestuurd zullen worden", zegt Beke. 

Bekijk hieronder de reactie van Wouter Beke op de coalitiegesprekken in Antwerpen: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen