Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Kritiek van baas Hooggerechtshof op Trump is uniek en nooit eerder gezien"

De hoogste rechter van de VS John Roberts heeft scherpe kritiek geuit op de Amerikaanse president Donald Trump, omdat hij een rechter een "Obama-rechter" heeft genoemd. "De opmerkingen zijn erg belangrijk en uniek, omdat een opperrechter nog nooit eerder in een verklaring heeft uitgehaald naar de president van Amerika. John Roberts slaat eigenlijk alarm over de scheiding der machten in de VS", zegt Björn Soenens.

In de VS is er een ongeziene woordenoorlog uitgebroken tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de opperrechter van het Hooggerechtshof. Trump had in een tweet een rechter een "Obama-rechter" genoemd, nadat die het beleid van Trump over migranten had geblokkeerd. En op die uithaal, reageert Roberts, dus. 

"De opmerkingen van rechter Roberts zijn erg belangrijk en uniek, omdat een opperrechter nog nooit eerder met een verklaring heeft uitgehaald naar de president van Amerika. John Roberts slaat eigenlijk alarm over de scheiding der machten en neemt het niet dat president Trump een rechter die zijn besluit vernietigt om niet langer asiel toe te kennen aan migranten die illegaal de grens oversteken, beschimpt", zegt Björn Soenens vanuit New York.

Fundamenten van de democratie komen in gevaar door bemoeienis van de president

Björn Soenens

Trump noemde de rechter een Obama-creatuur en dat is in het verkeerde keelgat geschoten. "Een dag voor de Thanksgiving-feestdag zegt Roberts dat een onafhankelijke rechtsmacht iets is waar Amerika trots en dankbaar voor moet zijn. Dat er geen Obama-rechters of Trump-rechters of Clinton-rechters zijn. Opperrechter Roberts is zelf ooit benoemd door George W. Bush", aldus Soenens.

De baas van het Hooggerechtshof in de VS spreekt van een gevaar voor de Amerikaanse democratie. "Roberts benadrukt dat rechters een keer in functie hun werk onafhankelijk moeten kunnen doen zonder bemoeienis van de president. Zo niet komen de fundamenten van de democratie in gevaar, suggereert opperrechter Roberts", besluit Soenens.

De Amerikaanse president Trump heeft in een tweet gereageerd op de uithaal van Roberts. Hij schrijft dat er wel degelijk Obama-rechters bestaan, die een andere visie hebben dan de mensen die verantwoordelijk zijn voor het land.

VIDEO: Trump reageert furieus: "Het is een schande"

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen