Videospeler inladen...

"Bondgenoten van de VS die moorden plegen, zijn geen bondgenoten. Dit is 'Saudi Arabia first', niet 'America first'"

Steeds meer leden van het Amerikaanse Congres gaan in tegen president Trump en eisen een krachtdadig optreden tegen Saudi-Arabië na de moord op journalist Jamal Khashoggi. "Het is opvallend dat ook in de eigen partij van de president veel tegenkanting is tegen de verdediging van de goede relaties met Saudi-Arabië door Donald Trump", zegt Björn Soenens in "De wereld vandaag" op Radio 1.

In het Amerikaanse Congres wordt er met klem aangedrongen op een doorgedreven onderzoek naar de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Donald Trump omschreef Saudi-Arabië gisteren nog als een fantastische bondgenoot, maar die uitspraak krijgt veel tegenwind, ook van binnen de Republikeinse partij.

"Zo vervelend vindt Donald Trump het niet dat het Amerikaanse Congres een nieuw onderzoek naar de moord op journalist Jamal Khashoggi wil. Trump zegt dat voor hem de kous af is. Trump is van mening dat de wapenverkoop aan Saudi-Arabië primeert. Saudi-Arabië is ook het bolwerk tegen Iran en het land voorkomt dat de olieprijzen de hoogte in schieten. Amerika heeft grote belangen bij een goede relatie met Saudi-Arabië", meldt Björn Soenens vanuit New York.

"In de eigen partij van Trump ontstaat er ook tegenkanting tegen de president. Zijn grote vriend in het Congres Lindsey Graham zegt dat Amerika niet langer de andere kant mag uitkijken in de zaak-Khashoggi. De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft iets te maken met de moord op Khashoggi volgens de CIA. Die prins is een sloopkogel op het internationale politieke toneel."

Geen America first, maar Saudi Arabia first

Republikein Rand Paul

Het Congres heeft een hefboom om sancties tegen Saudi-Arabië af te kondigen. "Er moet een nieuwe begroting worden goedgekeurd op 7 december in Amerika. Er is sprake van dat er grote strafmaatregelen tegen de export van wapens aan Saudi-Arabië worden opgenomen. Misschien worden de wapendeals met Saudi-Arabië geblokkeerd alvorens de begroting wordt goedgekeurd", zegt Björn Soenens.

"Het is opvallend dat ook leden van de Republikeinen deze maatregelen willen. Nu zitten we nog in de schemerzone met een "oud Congres". Op 3 januari wordt het Congres vernieuwd met de resultaten van de tussentijdse verkiezingen. Rand Paul zegt: “Dit is niet America first, maar Saudi Arabia first”. Bondgenoten van Amerika die moorden plegen op journalisten, zijn geen bondgenoten van Amerika."

De kritische houding van het Congres is sterk. "We hebben het ook al gezien met Rusland. De president bakt zoete broodjes in zijn verklaringen, het Congres doet vervolgens iets anders. Dat is de machtsverhouding in de VS. Dan kan de president er zich van af maken met te zeggen dat hij de sancties niet heeft ingevoerd, maar het Congres en ik moet de democratie respecteren."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen