Dampoort in Gent krijgt dan toch tunnel

De Dampoort in Gent, één van de drukste verkeersknooppunten van de stad, krijgt dan toch een tunnel. Er liggen al jaren plannen op tafel om het moeilijke punt op de stadsring aan te passen. Het stadsbestuur heeft nu definitief de knoop doorgehakt in een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). De piste om er een nieuw kruispunt aan te leggen is afgevoerd.

Al jaren zorgt de toekomst van de Dampoort in Gent voor (politieke) discussie. De één pleit voor een nieuw kruispunt, de ander voor een tunnel. Voor beide opties waren er dan ook nog eens tal van verschillende plannen. De stad heeft nu definitief een beslissing genomen om het drukke verkeerspunt op termijn aan te pakken en veiliger te maken. "Voor de verkeersleefbaarheid en de veiligheid van de hele Dampoort-site is de tunnel gewoon de beste optie. Het station moet op termijn ook aangepakt worden en door de aanleg van een tunnel komt daar plaats voor vrij. Het maakt het ook mogelijk dat we er een groot bus- en tramstation aanleggen. Ook de geplande tramlijnen 7 (tussen Sint-Pietersstation en Dampoort) en de tramlijn naar de Muide kunnen er dan aankomen", zegt schepen van Mobiliteit Watteeuw (Groen). 

Peanuts in vergelijking met Oosterweel

De Dampoorttunnel is niet de goedkoopste optie. Het project zou naar schatting zo'n 50 miljoen euro kunnen kosten al moeten de definitieve plannen nog gemaakt worden. De stad keurde nu enkel een RUP goed, daar zijn nog allerlei aanmerkingen en bezwaarschriften tegen mogelijk. "Een tunnel is nooit goedkoop en er is nog wel wat studiewerk nodig om de kosten helemaal in te kunnen schatten maar in vergelijking met wat er in Antwerpen in Oosterweel geïnvesteerd wordt, is de prijs van de tunnel peanuts", benadrukt Watteeuw. 

Communicatie over onteigeningen

Om een tunnel te kunnen bouwen is er plaats nodig en daarvoor zullen er aan aantal onteigeningen moeten plaatsvinden. Er wordt binnenkort al contact opgenomen met de betrokkenen. De werken zelf zullen pas binnen enkele jaren kunnen starten. Mensen die in de buurt van de Dampoort wonen, zullen dus nog even vrede moeten nemen met de huidige verkeersdrukte daar. 

kasto80

Meest gelezen