Videospeler inladen...

De Crem: "Europese ambities kenbaar gemaakt aan Beke, maar beslissing om burgemeester te worden al langer genomen"

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) staat bij de verkiezingen van volgend jaar in mei niet meer op de federale lijst van zijn partij. De Crem wordt voltijds burgemeester van zijn thuishaven Aalter. Maar in aanloop naar de Europese lijstvorming bij CD&V heeft De Crem zijn voorzitter Beke wel laten weten dat hij het juiste profiel had voor het Europese lijsttrekkerschap. Dat zegt De Crem in "De ochtend" op Radio 1.

De Crem benadrukt dat hij zijn beslissing over zijn politieke toekomst al in de campagne bij de gemeenteraads-verkiezingen kenbaar had gemaakt. "Ik ben hiervoor niet over één nacht ijs gegaan. Ik heb dit al even geleden aan de partijtop en de voorzitter laten weten. Mijn boodschap is duidelijk, en in volle overtuiging", aldus De Crem. "Ik plooi me terug op het burgemeesterschap in een nieuwe fusiegemeente (Aalter en Knesselare fuseren tot Aalter, nvdr), en dat na een schitterende verkiezingsuitslag. Ik doe verder aan politiek, op een ander niveau, maar scherp en gedreven zoals altijd."

De Crem bevestigt wel dat hij Europese ambities koesterde. "Ik heb een beslissing over mijn politieke toekomst genomen, voor de Europese lijstvorming bij CD&V in een stroomversnelling is geraakt. Beiden hebben niets met elkaar te maken", zegt hij. "Maar ik heb wel aan mijn voorzitter laten weten, dat als ze iemand zochten voor de Europese lijst, dat ik het juiste profiel had. Maar er is een ander voorstel gedaan. De keuze is op Kris gevallen. Ik heb me niet doodgelopen hiervoor."

Of De Crem Peeters een goede kandidaat vindt? "Men heeft geoordeeld dat het een goede keuze is. En ik geloof dat hij het goed kan doen. Ik heb mijn keuze zelf gemaakt. Ik zit niet te wachten op een oproep."

"Dankbaar voor periode in de Wetstraat"

De Crem blikt naar eigen zeggen vooral met een gevoel van dankbaarheid terug op de voorbije 25 jaar. "Ik heb een lang traject gelopen in de Wetstraat: ik heb in de Kamer eerst in de meerderheid gezeten, en daarna heb ik samen met mijn partij geleerd om er oppositie te voeren. We hebben daar een heel eigen stijl ontwikkeld. Binnen mijn partij heb ik vooral aan de binnenkant van de buitenbaan gereden: daar heb je altijd een goed overzicht, en kan je af en toe demarreren om aan de meet te komen."

Vooral zijn fractieleiderschap in oppositietijden beschouwt De Crem als "een mooie tijd", net als zijn periode als minister van Defensie. "Ik heb altijd gedaan wat men van mij gevraagd heeft. Ook de laatste vijf jaar waren een boeiende periode voor onze bedrijven, in een concurrentiële omgeving. Ik heb op topniveau contacten gelegd en contracten afgesloten. Ook daar kijk ik blij op terug."

"Ja, ik neem mijn ontslagvergoeding op"

Op de vraag of De Crem de uittredingsvergoeding die hem bij het einde van zijn federaal mandaat wordt aangeboden, ook zal opnemen, antwoordt hij kort en bondig "ja". "Ik ben nooit in de politiek gegaan voor het geld. Ik ben ambtenaar geweest, en loontrekkende, en ik heb al mijn bijdragen betaald. Ik heb me op alle vlakken volledig ingeschreven in de logica van parlementslid. Ik heb gezien dat er een regeling is, en ik zal daarvan gebruik maken."

Beluister hier het volledige interview met De Crem in "De ochtend"

Meest gelezen