Videospeler inladen...

Hoe verantwoord is een pedagogische tik? Kinderrechtencommissaris Vanobbergen legt het uit 

Deze week commotie in de populaire Eén-serie "Thuis": Nancy geeft Britney een mep in het gezicht nadat dochterlief in een verhitte discussie haar moeder "bitch" had genoemd. Is een pedagogische of corrigerende tik nog van deze tijd, meer nog: is het niet bij wet verboden? België blijkt één van de vier Europese landen te zijn waar dat niet het geval is. Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is al lang vragende partij. Hij pleit voor een "geweldloze opvoeding".

Een pedagogische tik geven of een ouderwets "pakske slaag" aan kinderen is in de meeste Europese landen verboden. De wet voorziet in die landen een passage over de "formele erkenning van de fysieke integriteit van het kind". Dat is niet het geval in Italië, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk én België. Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen pleit er nochtans al jaren voor.

Kinderen die systematisch met geweld geconfronteerd worden, spreken zelf over een enorme impact

Vanobbergen (foto onder) gebruikt de term van "pedagogische tik" liever niet meer, omdat het intussen naar eigen zeggen "zo'n besmet woord" is. "Het gaat over het feit dat sommige mensen tot op vandaag denken dat we geweld tegenover kinderen mogen gebruiken en dat de opvoeding van kinderen helpt", legt Vanobbergen uit op Radio 1 in "Bij Debecker"

"Als je daar met kinderen en jongeren over spreekt, merk je dat dat echt nefast is. Kinderen die systematisch met geweld zijn geconfronteerd thuis of op andere plaatsen, die spreken over een enorme impact. Dat heeft hen enorm gekwetst. Het tast hun integriteit aan en niet alleen vandaag, maar ook de rest van hun leven." 

AUDIO Herbeluister Bruno Vanobbergen en de mening van enkele luisteraars over een tik "Bij Debecker": 

Een kind mag geen schrik krijgen, aldus Bruno Vanobbergen.

Systematisch slaan is het probleem

Waar ligt eigenlijk de grens? Volgens Vanobbergen is die grens nochtans makkelijk te trekken. "Stel: je wandelt met je driejarig kind op straat en dat wil op een bepaald moment de straat oversteken. Je trekt het als ouder naar je toe,  je schrikt en geeft het een tik op het achterwerk. Dáárover gaat het natuurlijk niet. Waarover wél? Over de duizenden kinderen in Vlaanderen die dagelijks worden geconfronteerd met geweld."

Vanobbergen ziet een systematische kordate tik op de billen of handen geven, het trekken aan de oren of keihard roepen als een vorm van geweld. Het sleutelwoord daarbij is herhaling. Als het systematisch gebeurt, is er iets aan de hand. "Als het kind schrik krijgt van vader of moeder. Er zijn andere manier van opvoeden", aldus Vanobbergen. De Kinderrechtencommissaris pleit voor een "geweldloze opvoeding". "Maak er werk van om dát in de wetgeving te gieten", roept hij politici op.  

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

VIDEO Bekijk hier de scène in "Thuis" (Britney krijgt een mep van Nancy die spijt heeft en zich achteraf verontschuldigt):

Videospeler inladen...

Meest gelezen