Videospeler inladen...

Europa tikt België op de vingers over begroting

België krijgt een waarschuwing van de Europese Commissie over de ontwerpbegroting van volgend jaar. De vrees bestaat dat ons land het structurele begrotingstekort niet snel genoeg afbouwt, terwijl ook de overheidsschuld te hoog blijft.

Enkele weken geleden maakte de Europese Commissie al duidelijk dat ze het structurele begrotingstekort in ons land een stuk hoger inschat dan de regering-Michel. Europa gaat uit van 1,3 procent van het bbp, terwijl de regering hoopt af te klokken op 0,8 procent. En dus bestaat de vrees dat de Belgische regering het structurele begrotingstekort niet snel genoeg afbouwt.

De Europese Commissie geeft België nu een waarschuwing. Ze vraagt dat de Belgische regering "de nodige maatregelen neemt" om ervoor te zorgen dat de begroting de Europese regels respecteert. Gebeurt dat niet, dan kan ons land in de lente aan verstrengd toezicht worden onderworpen.

Uitzondering

Tot nu toe maakte de regering zich altijd sterk dat ze recht heeft op een afwijking van de Europese regels, omdat er veel is hervormd. We kozen "voor een onderbouwd en doordacht saneringsbeleid", zegt minister van Begroting Sophie Wilmès (MR).

De Belgische Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen denk dat die uitzonderingsregels inderdaad mogelijk zijn. België zou daardoor een marge van 0,5 procent op het bbp toegezegd krijgen voor 2019. Maar daarmee is het probleem van 2018 nog niet opgelost, zegt de CD&V-politica. De Commissie kijkt namelijk altijd naar twee begrotingsjaren om een evaluatie te maken.

Ook Frankrijk, Portugal Slovenië en Spanje kregen vandaag een waarschuwing van de Commissie. Het beeld kan nu ontstaan dat België in dat rijtje past. Maar dat spreekt minister Wilmès tegen. "In tegenstelling tot andere lidstaten kent België sinds 2014 een constant dalende trend voor wat betreft de tekorten en de schuld", benadrukt ze. 

Italiaanse begroting voor de tweede keer verworpen

Italië maakte het nog een stukje bonter: dat land hangt een buitensporige schuldprocedure boven het hoofd. Het is de tweede keer dat de Europese Commissie de Italiaanse begroting voor volgend jaar verwerpt, omdat ze niet voldoet aan de Europese regels.

Eind oktober was de Commissie al ferm over de Italiaanse ontwerpbegroting voor volgend jaar, omdat ze niet voldeed aan de Europese regels en afspraken. Italië wilde het begrotingstekort laten oplopen tot 2,4 procent, terwijl eerder 0,8 procent was afgesproken. Italië kreeg toen drie weken om een aangepaste begroting in te dienen, maar ook die voldoet niet. De Europese Commissie zet nu voor het eerst een strafprocedure in gang. De lidstaten moeten nu bekijken of ze daarmee instemmen. 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V) gaf uitleg over het standpunt van de Commissie over de Belgische begroting:

Videospeler inladen...

Meest gelezen