Hoofdverdachte van aanslag op fietstoeristen in Tadzjikistan krijgt levenslang

De hoofdverdachte van de aanslag op een aantal fietstoeristen in Tadzjikistan in juli van dit jaar, waarbij vier doden vielen onder wie een Nederlander, is veroordeeld tot levenslang. Het gaat om Hussein Abdusamadov, de enige van de vijf uitvoerders die nog in leven is.

De aanslag vond plaats in juli in de regio Danghara. Er vielen vier doden: twee Amerikanen, een Zwitser en de Nederlander. Veiligheidstroepen schoten later vier vermoedelijke aanslagplegers dood. Abdusamadov viel levend in handen van de politie.

De man zou schuld hebben bekend, maar geen berouw hebben getoond. In totaal moesten vijftien mensen voor de rechter verschijnen. Twee medeplichtigen kregen gevangenisstraffen van zestien jaar. Anderen kregen kortere celstraffen van één tot anderhalf jaar, omdat ze niet naar de autoriteiten waren gestapt met informatie.

Het proces vond achter gesloten deuren plaats in de gevangenis. Internationale waarnemers en familieleden van slachtoffers of daders mochten niet bij de behandeling van de zaak zijn. Ook de pers mocht niet bij het proces aanwezig zijn.

Meest gelezen