foto Estudio Cristobal  Palma

Houten school in Brazilië is gebouw van het jaar

Een afgelegen school aan de rand van het Amazonewoud is verkozen als beste gebouw van 2018 door het Royal Institute of British Architects. Het ontwerp van het Braziliaanse architectenbureau Aleph Zero en Rosenbaum vangt meer dan 500 middelbare scholieren op. Meest opvallende kenmerk: de school is van lokaal eucalyptushout op een basis van baksteen.  

foto Estudio Cristobal Palma

Door de specifieke constructie is het schoolgebouw, bestaande uit 2 identieke delen rond 3 speelplaatsen, efficiënt en duurzaam. Het ene deel is voor jongens, het andere voor meisjes. Gelijkvloers zijn er onder meer slaapzalen, daarboven gemeenschappelijke ruimtes. Bradesco, een van de grote Braziliaanse banken, betaalde deze en 40 andere landelijke scholen in Brazilië. 

foto Estudio Cristobal Palma

Children Village biedt in een uitzonderlijke omgeving de mogelijkheid om het leven van de kinderen te verbeteren. Het illustreert de ongelooflijke waarde van nadenken over onderwijs 

Ben Derbyshire, voorzitter RIBA
foto Estudio Cristobal Palma

We wilden een omgeving creëren die een thuis weg van thuis zou zijn, waar kinderen een sterk gevoel van individualiteit en verbondenheid krijgen

Gustavo Utrabo en Petro Duschenes, architecten

Meest gelezen