Videospeler inladen...

Reorganisatie bij IKEA: tot 120 banen bedreigd

Bij IKEA Belgium kunnen tot 120 banen sneuvelen door een wereldwijde herorganisatie. Vooral het hoofdkantoor in Zaventem en de personeelsdiensten zouden getroffen worden. De precieze gevolgen kan IKEA nog niet inschatten. Er wordt nu een gesprek georganiseerd met de sociale partners "om de potentiële impact zoveel mogelijk te beperken, en om de gevolgen ervan te verzachten."

Ingka Group, de holding die de meeste winkels van de Zweedse meubelgigant beheert, wil het bedrijf grondig herorganiseren. De winkels moeten "nog toegankelijker en betaalbaarder worden", en daarom wil de holding meer inzetten op de digitale markt en winkels in stadscentra.

In het hoofdkantoor in Zaventem en in de personeelsdiensten kunnen daarom in België 100 tot 120 banen sneuvelen. Precieze aantallen kan de holding nog niet geven, maar wereldwijd staan tot wel 7.500 banen op de helling. Voor de verhouding: IKEA heeft momenteel in totaal ongeveer 160.000 medewerkers, waarvan 4.300 in België. 

Klanten willen makkelijker digitale producten en diensten, die ook dichter bij hen staan.

Nele Bouchier, woordvoerster bij IKEA

"Er zijn meer en meer nieuwe concurrenten", legt woordvoerster Nele Bouchier uit. "De bezoekersaantallen nemen niet meer toe zoals voorzien. Het klantengedrag verandert ook. Die willen makkelijker digitale producten en diensten, die ook dichter bij hen staan. We betreuren natuurlijk dat dit onze medewerkers treft en we zullen alles doen om hen zo goed mogelijk te informeren en bij te staan."

Er wordt nu een gesprek gestart met de sociale partners om te "onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de potentiële impact zoveel mogelijk te beperken, en om de gevolgen ervan te verzachten". "Ik besef maar al te goed en betreur ten volle dat dit nieuws al onze medewerkers en hun families sociaal en emotioneel hard treft", laat ook CEO Catherine Bendayan al weten.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Digitale stadswinkels

Tegelijk wil IKEA meer investeren in nieuwe initiatieven. Daardoor moeten er de komende twee jaar 11.500 nieuwe jobs bijkomen. "Men heeft de boot wat gemist op bepaalde vlakken en men wil IKEA terug op kruissnelheid krijgen", legt Thomas Vanbiervliet van de liberale vakbond ACLVB uit. Daarom gaat men nu nieuwe concepten testen, zoals kleine winkels in stadscentra, met een sterk digitaal karakter, zogenoemde "touchpoints". Wereldwijd zouden er een zo'n dertigtal nieuwe touchpoints moeten komen. "Die wil men eerst in het buitenland testen, om ze dan naar België te brengen. Al blijft dat allemaal nog wat vaag", zegt Vanbiervliet. 

Voor de vakbond is de volgende stap de ondernemingsraad van komende maandag. "We gaan proberen het aantal ontslagen te verminderen en ons goed te informeren", zegt Vanbiervliet.

IKEA in Zaventem.
Jonas Roosens

Meest gelezen