In twaalf Vlaamse scholen mag niet meer van de kraan gedronken worden

Uit de jaarlijkse studie van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat 99, 69 procent van de kranen water geven dat voldoet aan de normen. Maar een klein deel doet dat dus niet. Daar zijn 12 scholen bij. Ze zijn op de hoogte gebracht en kregen het advies de leidingen te vervangen.

Vorig jaar werd het water uit 10 499 kranen gecontroleerd door de watermaatschappijen. De stalen worden nagekeken op lood en allerlei microben en chemische stoffen.  In het overgrote deel is het drinkwater van zeer goede kwaliteit.

Maar dus niet in alle gevallen. Zowel bij gezinnen als openbare gebouwen zijn er kranen waar lood in het water zit. Meestal ligt dat aan de binneninstallatie. Dat is ook het geval in 12 van de gecontroleerde scholen. Zij krijgen het advies om de loden leidingen te vervangen. Of toch zeker niet meer van de kraan te drinken.

Lood is een giftige stof. Het tast het centrale zenuwstelsel aan en heeft een impact op bloedwaarden als hemoglobine. 

De Vlaamse milieumaatschappij verzamelt alle gegevens en giet ze in een rapport. Om privacyredenen mogen ze niet zeggen om welke scholen het gaat. De scholen zelf zijn dus wel op de hoogte. 

Op de kwaliteitscontroles van de watermaatschappijen is toezicht. VITO (de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) doet de controle op de controles.

Meest gelezen