Videospeler inladen...

De Vadder: "De lof van Beke over Peeters doet vermoeden dat het niet makkelijk was om Peeters naar Europa te duwen"

CD&V doet het bij de volgende federale verkiezingen zonder twee van zijn huidige kopstukken in de federale regering. Staatssecretaris Pieter De Crem legt zich toe op het burgemeesterschap van Aalter, en vicepremier Kris Peeters trekt de Europese lijst. En vooral die laatste beslissing zal voeten in de aarde gehad hebben, zegt politiek analyst Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1.

"Wanneer Beke een vraag krijgt over de keuze voor Peeters als Europese lijsttrekker, dan is hij enorm lovend. Beke noemt hem onder meer de geknipte persoon, met de perfecte dossiers, die in de sporen van Tindemans, Dehaene en Van Rompuy treedt met deze stap. Als er zo met lof wordt gestrooid, dan kan je vermoeden dat het voor Beke niet de makkelijkste beslissing is geweest om Peeters in die Europese richting te duwen", aldus De Vadder. "Hiermee wordt het Antwerpse hoofdstuk voor hem helemaal afgesloten. Wellicht zal Peeters niet in de gemeenteraad zitten. En dat is niet erg, want een jongere generatie CD&V'ers staat al te trappelen om de fakkel over te nemen in Antwerpen."

Hiermee kroont Beke zich tot dé numero uno van zijn partij op het federale niveau.

In aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar is de machtsstrijd binnen CD&V volgens De Vadder met deze keuze beslecht. "Als Peeters naar Europa vertrekt, is de macht volledig voor Beke. De machtsdeling die er tot nu tussen hen bestond, is opgelost. De verhoudingen zijn duidelijk: Beke wordt de enige numero uno binnen de federale regering."

Ook het vertrek van De Crem uit de Wetstraat heeft een impact op de lijstvorming bij CD&V volgend jaar. "Ik leer vooral uit het gesprek vanmorgen dat De Crem zichzelf een goede partijsoldaat vindt. En dat hij vindt dat CD&V hem in deze keuzeronde van potentiële lijsttrekkers onvoldoende erkend heeft. De Crem voelt zich duidelijk misdeeld. En hiermee kennen we ook de reden achter zijn beslissing om burgemeester van Aalter te worden. Want dat hij dit zou doen vanaf volgend jaar, is niet nieuw. Maar dat De Crem in mei 2019 ook niet op een CD&V-lijst staat als steun voor zijn partij, is wel een verrassing. Hiermee toont De Crem zijn bitterheid over het Europese lijsttrekkerschap dat naar Peeters is gegaan."

Beluister hier het integrale gesprek met Ivan De Vadder in "De ochtend"

Meest gelezen