Videospeler inladen...

Kris Peeters: "Keuze voor Europa heb ik bewust gemaakt, eer om Marianne Thyssen op te volgen"

CD&V-vicepremier Kris Peeters zegt dat zijn vertrek naar het Europees Parlement een eigen keuze is. Hij ontkent dat hij zou gedwongen zijn om de nationale politiek te verlaten. 

Gisteravond besliste de CD&V wat al een tijdje in de lucht hing: Kris Peeters - huidig vicepremier in de federale regering en ex-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen - wordt volgend jaar Europees lijsttrekker voor de christendemocraten. 

Daarmee zal Peeters volgend jaar na 15 jaar verdwijnen uit de Belgische politiek. Is hij door zijn partij naar Europa gedwongen om plaats te maken voor partijvoorzitter Wouter Beke op federaal niveau?

"Nee, het is een keuze die ik bewust heb gemaakt", verklaart Kris Peeters. De federale politiek is hij naar eigen zeggen niet beu. "Maar het is een eer om Europees lijsttrekker te mogen zijn in opvolging van Marianne Thyssen." Peeters voelt zich gesterkt dat 93 procent van de algemene vergadering gisteravond heeft ingestemd met die keuze.

De komende maanden wil Peeters nog "hard doorwerken aan een aantal belangrijke dossiers". Verder gaat hij zich "rustig voorbereiden"op de Europese campagne. Maar als CD&V in de volgende legislatuur een (vice)premier moet leveren, dan zal het dus niet Kris Peeters meer zijn. "Ik denk dat we dan de beste mensen - man of vrouw - daar naartoe sturen", aldus Peeters.

Meest gelezen