Videospeler inladen...

Plasticvrij strand, fietsstad van Vlaanderen en eerlijke belasting op tweede verblijven: dit wil de ploeg van  Tommelein

In Oostende hebben de vier lijsttrekkers van de toekomstige bestuursploeg onder leiding van Bart Tommelein (Open VLD) hun bestuursakkoord voorgesteld, onder de noemer "Allemaal Oostendenaar". "Het is een sterk, ambitieus, sociaal en groen akkoord", aldus Tommelein. 

Voor het eerst in de geschiedenis zal de koningin der badsteden bestuurd worden door vier partijen: Open VLD, N-VA, CD&V en Groen. De voorbije weken is onderhandeld over het bestuursakkoord voor de komende 6 jaar: in totaal werden 356 statements bekomen.

Het eerste statement zal meteen de zowat 10.000 tweedeverblijvers in de badstad interesseren: "We zoeken naar een eerlijk systeem voor de belasting op tweede verblijven", staat er te lezen. Oostende belast de tweede verblijven momenteel aan het maximumtarief.

Wordt dat tarief verlaagd of gedifferentieerd naargelang de grootte van het appartement? "Die mogelijkheid zit erin, ik sluit dat niet uit", zegt toekomstig burgemeester Tommelein. "We gaan bekijken wat daar mogelijk is en of dat budgettair haalbaar is."  

We willen tweedeverblijvers niet langer als tweederangsburgers in Oostende  behandelen. Nu hebben ze het gevoel dat ze de melkkoe zijn

Bart Tommelein (Open VLD), toekomstig burgemeester van Oostende

Lage-emissiezone en fietsstad

In het curieuzeneuzenonderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen bleek onlangs dat de Oostendse binnenstad slecht scoort. Dat wil de nieuwe bestuursploeg aanpakken door de binnenstad autoluw te maken en gefaseerd een lage-emissiezone in te voeren. "We gaan dat zo snel mogelijk doen, maar we moeten natuurlijk eerst zorgen voor alternatieven. Bewoners mogen van vandaag op morgen niet in de situatie geplaatst worden dat ze met hun wagen niet meer de stad binnenkunnen."

Concreet denkt Tommelein aan randparkings en elektrische busjes die van daar naar het centrum rijden om zo het onnodig rondrijdende verkeer tegen te gaan. "Mensen komen naar de zee voor de gezonde lucht, dat moeten we ook waarmaken." Daarnaast wil de toekomstige bestuursploeg van Oostende ook "de fietsstad van Vlaanderen" worden, met betere fietsinfrastructuur en het aanleggen van meer zones 30 in de wijken.

Het schepencollege moet het goede voorbeeld geven: de dienstwagens worden voor een stuk afgebouwd en deels vervangen door een elektrische fiets. "U zult de burgemeester van Oostende niet veel in de auto zien zitten, wel veel op de fiets." Dat ook Kortrijk van partijgenoot Vincent Van Quickenborne dingt naar de titel van "fietsstad van Vlaanderen" noemt Tommelein "gezonde rivaliteit". "Ik heb daar geen schrik van, ik heb heel zware ambities hierin". 

Mensen komen naar de zee voor de gezonde lucht, dat moeten we ook waarmaken

Weg met wegwerp-plastic

Ook een plasticvrij Oostende behoort tot de ambities van de nieuwe coalitie. "We gaan bij alles wat te maken heeft met evenementen, maar ook met gedrag in het algemeen op het strand proberen plastic te vermijden", stelt Tommelein. "We gaan heel snel zorgen dat op de stranden geen plastic meer mag gebruikt worden. We zullen ook experimenteren met rookvrije zones, want ook de peuken zijn heel vervuilend voor ons strand."

In de eerste plaats zullen mensen gemotiveerd en gestimuleerd worden om andere producten en verpakkingsmaterialen te gebruiken en om zich te houden aan de rookvrije zone. "Maar als er hardleerse mensen zijn die blijven bevuilen, gaan we handhaven", verduidelijkt Bart Tommelein.

Alle statements van het bestuursakkoord kunt u nalezen op de website van Oostende

We gaan heel snel zorgen dat op de stranden geen plastic meer mag gebruikt worden

Stadslijst reageert ontgoocheld

De Stadslijst van huidig burgemeester Johan Vande Lanotte en SP.A-voorzitter John Crombez reageert intussen ontgoocheld op het bestuursakkoord. "Vandaag is jammer genoeg gebleken dat het bestuursakkoord van de monstercoalitie niet om de inhoud en de Oostendenaar draait. Het is te vaag en zelfs nietszeggend", klinkt het.

De Stadslijst maakt uit het akkoord op dat er weinig consensus is gevonden tussen de toekomstige partners. "Voor de toekomst van Oostende en voor de Oostendenaar belooft dat weinig goeds." Volgens nationaal voorzitter John Crombez en fractieleider Jeroen Soete blijft het toekomstige bestuur "vooral een anticoalitie tegen de Stadslijst als grootste partij".

Ook de belangrijke thema's en punten die wij als Stadslijst met Groen besproken hebben, gebaseerd op hun programma, én die wij in onze nota opgenomen hebben, vinden wij nauwelijks in het voorliggende bestuursakkoord terug", schrijven Crombez en Soete.

Vaag en zelfs nietszeggend

Stadslijst

VIDEO: bekijk hieronder Bart Tommelein in "De afspraak" over het bestuursakkoord in Oostende

Videospeler inladen...

Meest gelezen