Videospeler inladen...

Kuurne krijgt "schepen van Geluk": "De mensen worden steeds cynischer" 

Kuurne krijgt vanaf januari een wel heel speciale schepen in zijn college: een "schepen van Geluk". Dat is meteen een primeur voor West-Vlaanderen. Bram Deloof van N-VA krijgt de speciale bevoegdheid. "We zien dat de druk op de maatschappij toeneemt. Meer burn-outs, meer cynisme en angst. Daar willen we iets aan doen."

Tot nu toe was N-VA'er Bram Deloof gewoon schepen van Volksgezondheid, Integratie, Ouderen en Welzijn en voorzitter van het OCMW in het West-Vlaamse Kuurne. Maar vanaf januari krijgt hij een toch wel speciaal mandaat als "schepen van Geluk". 

Die speciale bevoegdheid is nodig, vinden ze in Kuurne, omdat we een "drukkere maatschappij krijgen". "Door de band genomen heeft Kuurne geen groter probleem dan andere gemeenten", zegt Deloof. "Maar de maatschappij wordt sneller. Er zijn meer burn-outs. We moeten zorgen dat mensen gelukkig blijven." 

De maatschappij wordt sneller. Er zijn meer burn-outs. We moeten zorgen dat mensen gelukkig blijven.

Bram Deloof, binnenkort schepen van Geluk in Kuurne (N-VA)

Toch is het vreemd dat één schepen de bevoegdheid van "geluk" krijgt. Is dat niet de taak van alle politici, zorgen dat mensen een gelukkig leven kunnen leiden? "De bevoegdheid van "geluk" kan je inderdaad niet op één persoon kleven", zegt Deloof ook. "Het wordt een bevoegdheid van het voltallig college, binnen alle domeinen: Sport , Cultuur, Onderwijs, Welzijn."

Verenigen

Zijn specifieke taak ziet Deloof vooral op het vlak van communicatie. "Vanuit mijn ervaring als voorzitter van het OCMW in Kuurne weet ik dat we een sterk sociaal weefsel hebben. Meer mensen moeten daar toegang toe krijgen", zegt hij. Deloof ziet het dan ook als zijn taak om de inwoners over die activiteiten te informeren: "We moeten zorgen dat de burgers het aanbod kennen."

"Anderzijds moeten we meer verenigen. Wij kunnen verenigingen vanuit de gemeente behalve financieel, ook logistiek ondersteunen", zegt Deloof. Vanaf januari wordt hij de eerste West-Vlaamse schepen van Geluk. Binnen drie jaar neemt nieuw gezicht Els Verhagen (Groen) zijn taak over. Ook in het Antwerpse Bonheiden bestaat de bevoegdheid "geluk". Daar kregen alle schepen die bevoegdheid bovenop hun andere taken. 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen