Videospeler inladen...

Scheve toren van Pisa staat 4 centimeter rechter

De toren van Pisa zakt niet verder weg, integendeel, hij richt zich weer op. Dat is het gevolg van werkzaamheden om de stabiliteit van het middeleeuwse monument te garanderen. De scheve toren, die overigens op een plein staat met nog een paar andere historische gebouwen, is een van de belangrijkste toeristische attracties van Italië.  

De toren van Pisa in Noord-Italië wordt al 17 jaar nauwgezet in het oog gehouden door bouwkundige deskundigen. Zij hebben gemeten dat het monument nu iets rechter staat dan anderhalf jaar geleden, bij het begin van nog eens een restauratie. Die is onder meer bedoeld om te vermijden dat de toren van 58 meter hoog zou omvallen.

Tijdens de restauratie was de "campanilla" gesloten voor het publiek.  De werkzaamheden hebben bijna 30 miljoen euro gekost. De toren uit 1173 wijkt 4 en een halve meter af van zijn vertikale as. Nog voor hij 2 eeuwen later voltooid was, begon hij al scheef te zakken. In de loop van de geschiedenis slaagden ingenieurs er wel al eens in om de verzakking te vertragen, of met een paar tientallen centimleter te corrigeren. 

Meest gelezen