Yorick Jansens

Sigaret wordt gebannen aan het strand van Hofstade en dertien andere sportcentra in Vlaanderen

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft op vraag van Kom op tegen Kanker een totaal rookverbod ingevoerd bij veertien sportcentra. Het sportcentrum van Hofstade is vandaag rookvrij gemaakt. De andere dertien centra volgen in het voorjaar van 2019.

Op vraag van Kom op tegen kanker (KOTK) en met de steun van het Vlaams Instituut Gezond Leven maakt Sport Vlaanderen zijn veertien sportcentra rookvrij. Het sportcentrum van Hofstade (Zemst) wordt vandaag rookvrij gemaakt, de overige dertien centra volgen in het voorjaar van 2019. "We hopen hiermee een cultuurverandering teweeg te brengen: waar kinderen of sporters zijn, wordt niet gerookt", zegt Vlaams minister van Sport Phillippe Muyters (N-VA).

Sport Vlaanderen hoopt om van niet roken waar kinderen of sporters zijn het nieuwe normaal te maken. Mensen vinden het normaal om op bepaalde plaatsen zoals horeca of op de werkvloer niet te roken, datzelfde gevoel zou ook op bepaalde plaatsen in de buitenlucht moeten kunnen gelden.

"Kinderen die zien roken, vinden dat normaal gedrag", zegt Marc Michils van KOTK. "Op sport- of speelterreinen zou het normaal moeten zijn dat kinderen mensen NIET zien roken. Nog steeds zijn er ongeveer 14.000 tabaksdoden per jaar. Dat cijfer moet naar beneden. Wij ijveren voor een Generatie Rookvrij, waarbij alle kinderen die vanaf 2019 worden geboren de kans krijgen om rookvrij op te groeien."

Rookverbod in horeca veroorzaakte een cultuurverandering

Het sportcentrum in Hofstade is het eerste van veertien sportterreinen van Sport Vlaanderen dat volledig rookvrij wordt. Er komen wel enkele rookzones maar die zullen op minder zichtbare plaatsen komen. "Ons terrein in Hofstade heeft ongeveer 380.000 bezoekers per jaar en er komen nog eens duizenden kinderen op sportkamp", zegt Philippe Paquay van Sport Vlaanderen.

"We gaan geen GAS-boetes uitdelen maar mensen wel beleefd naar de rookzones verwijzen. We hopen echt een gedragsverandering teweeg te brengen." Bezoekers krijgen vanaf woensdag flyers en informatie, er komen ook signalisatieborden.

"Het rookverbod in de horeca is in 2011 ingevoerd en veroorzaakte toen een cultuurverandering", zegt Muyters. "Amper zeven jaar later vindt iedereen het vanzelfsprekend om niet binnen te roken. We willen diezelfde mindset ook naar sommige plaatsen in de buitenlucht zien gaan. Waar kinderen of sporters zijn, wordt niet gerookt. We hopen een trendsetter te zijn en hopen dat andere sport- of speeldomeinen ons voorbeeld volgen."

Meer info over het project Generatie Rookvrij van KOTK via www.generatierookvrij.be.

Meest gelezen