Vlaamse zuurkoolpotten kunnen voedselverbetering betekenen voor Ethiopië

Voedingswetenschappers van KU Leuven Campus Geel hebben een manier gevonden om de productie te optimaliseren van kocho, een pannenkoek op basis van planten die een belangrijke voedselbron is in het zuiden van Ethiopië. Een project met aardewerken zuurkoolpotten krijgt financiële steun van de Ethiopische overheid.

Kocho wordt gemaakt van de ensetplant, ook gekend als Ethiopische banaan. Door de stam van de plant af te schrapen komt er een vezelrijke pulp vrij, die vervolgens drie tot vier maanden wordt gefermenteerd in putten in de grond. Daarna wordt de pulp gebakken. In het zuidwesten van Ethiopië is kocho dagelijkse kost.

"Bij de fermentatie loopt het regelmatig mis", zegt Leen Van Campenhout van de onderzoeksgroep Lab4Food. "Bij felle regen lopen de putten onder of vormt er zich schimmel op de pulp."

Daarop heeft de onderzoeksgroep een erg Vlaamse oplossing bedacht. "De productie van kocho heeft veel weg van de manier waarop zuurkool gefermenteerd wordt", zegt Van Campenhout. "Daarom verscheepten we twintig zuurkoolpotten om ter plaatse mee te experimenteren, en met succes. Het gebruik van de luchtdichte potten heeft verschillende voordelen: de productie is betrouwbaarder, de kwaliteit is constanter en er zijn minder onveilige micro-organismen."

Bovendien gaat ook de smaak erop vooruit, blijkt uit de testen. "Dat is ook economisch van belang want de smaak bepaalt de prijs op de lokale markt. Daarom hebben we smaaktesten uitgevoerd bij de plaatselijke bevolking en de reacties zijn zeer positief."

Om het project nu op grotere schaal te kunnen toepassen, reikt het Ethiopian Biotechnology Institute een toelage van omgerekend 125.000 euro uit. Zo kan er ter plaatse werk worden gemaakt van de productie van aardewerken potten en wordt er een machine ontwikkeld om de ensetstam te verpulveren.

Meest gelezen