VS en Zuid-Korea beperken volgende gezamenlijke militaire oefening

De volgende gezamenlijke militaire oefening van Zuid-Korea en de Verenigde Staten, die gepland is in de lente van 2019, zal beperkt zijn om de onderhandelingen met Noord-Korea niet in het gedrang te brengen. Dat kondigde de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis aan.

"Foal Eagle zal wat gereorganiseerd worden om het te behouden op een niveau dat niet schadelijk zal zijn voor de diplomatie", verklaarde Mattis aan journalisten in het Pentagon. De oefening zal "beperkt" worden, aldus nog Mattis.

Zuid-Korea en de VS hernamen aan het begin van de maand militaire oefeningen op kleine schaal, die na de top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor onbepaalde tijd waren opgeschort. Lange tijd voerden beide landen gezamenlijke militaire oefeningen uit, om de coördinatie tussen beide legers te versterken en de troepen voor te bereiden op een eventuele Noord-Koreaanse invasie. De manoeuvres worden als puur defensief omschreven, maar Pyongyang beschouwt ze als een repetitie op de invasie van het Noord-Koreaans grondgebied. Tijdens de top in Singapore, had Trump beloofd de dure en "provocerende" oefeningen te stoppen. Sindsdien zijn vier grootschalige oefeningen geannuleerd.

Washington heeft 28.500 soldaten in Zuid-Korea, om het land te beschermen tegen kernmacht Noord-Korea.

Meest gelezen