copyright Sotheby's, The Irish News

Zijn dit de vingerafdrukken van Rembrandt van Rijn?

 

Bij het veilinghuis Sotheby's in Londen denken deskundigen dat ze 2 vingerafdrukken van Rembrandt van Rijn hebben aangetroffen op een olieverfschilderij. Het werk, een uitgewerkte schets, stelt een jonge man voor, wellicht Jezus. De afdrukken zouden van de duimen van Rembrandt zijn. Ze werden gevonden in de originele verflaag, in de benedenhoeken van het schilderij, onder overschilderingen en vernis.  Dat de afdrukken echt van Rembrandt zijn, wordt lastig om te bewijzen: er zijn geen vingerafdrukken van de Hollandse meester bekend.  Op 5 december wordt het werk geveild, het zou 7 miljoen euro kunnen opbrengen.  

copyright Sotheby's, The Irish News

De schets dateert van ongeveer 1655, en meet 25 op 21 centimeter. Het is geschilderd op een paneel van eikenhout. De techniek wijst erop dat het allicht in één dag afgewerkt is. Een joodse jongeman die niet ver van Rembrandt woonde, stond model voor Jezus. Er zijn 7 erg goed op elkaar lijkende portretten van Rembrandt bewaard. 

De vingerafdrukken zijn ontdekt tijdens de restauratie van het werk. Mogelijk nam Rembrandt het nog niet helemaal droge werk ter hand om het van op een armlengte afstand te bekijken.  Het is de eerste keer in 60 jaar dat het werk te koop wordt aangeboden. 

Rembrandt,  Zelfportret, foto Antonia Reeve

Meest gelezen