Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zuid-Koreaan wordt nieuwe voorzitter Interpol, Russische kandidaat haalt het niet

De Zuid-Koreaan Kim Jong-yang is verkozen tot voorzitter van Interpol voor een periode van twee jaar, dat meldt de internationale politiedienst op Twitter. Hij haalde het van de Russische kandidaat Aleksandr Prokoptsjoek. Kim doet zo de termijn uit van zijn Chinese voorganger, die ontslag moest nemen nadat hij in oktober in eigen land werd beschuldigd van corruptie.

 Kim Jong-yang was al sinds begin oktober waarnemend voorzitter van de organisatie, na het ontslag van de Chinees Meng Hongwei. Die laatste wordt in China beschuldigd van corruptie en verdween in oktober tijdens een reis naar zijn thuisland. Kim zal tot 2020 het overblijvende deel van Mengs ambtstermijn op zich nemen.

Kim werd woensdag verkozen op de laatste dag van de algemene vergadering van Interpol in Dubai door de vertegenwoordigers van de 194 lidstaten. De kandidatuur van Prokoptsjoek lag gevoelig bij lidstaten die op gespannen voet leven met Rusland, zoals de voormalige Sovjet-republieken Oekraïne, Litouwen en Estland. Ook vier Amerikaanse senatoren waarschuwden in een open brief dat de verkiezing van Prokoptsjoek "van de wolf een herder zou maken".

"Rusland misbruikt Interpol stelselmatig om oude rekeningen te vereffenen, en politieke tegenstanders, dissidenten en journalisten lastig te vallen", klonk het in de brief. Aleksandr Prokoptsjoek was volgens de senatoren persoonlijk betrokken bij die intimidatiestrategie, en zou als Interpol-voorzitter het misbruik van internationale uitleveringsverzoeken verder institutionaliseren, en een hervorming van de instelling blokkeren.

Meest gelezen