Videospeler inladen...

Voor het eerst in ons land: 3 dokters naar hof van assisen voor uitvoering van euthanasie bij 38-jarige vrouw

Drie dokters zullen zich voor het hof van assisen moeten verantwoorden voor een euthanasie die ze uitvoerden. Dat is een primeur in ons land. Ze zullen zich moeten verantwoorden voor de vergiftiging van de 38-jarige Tine Nys, nu acht jaar geleden. Volgens de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling zijn er aanwijzingen dat de voorwaarden voor de euthanasiewet niet nageleefd zijn. De advocaten van de artsen reageren verbaasd op de beslissing. "Ze worden voorgesteld als halve moordenaars, terwijl ze in eer en geweten gehandeld hebben", zegt Alain Légat, die optreedt voor een van de artsen.

In april 2010 kreeg de toen 38-jarige Tine Nys euthanasie op basis van uitzichtloos psychische lijden. Nu, acht jaar later, zullen de drie dokters - de dokter die het uitvoerde en de twee controleartsen – zich moeten verantwoorden voor het hof van assisen. Dat heeft de kamer van inbeschuldiging­stelling beslist. De kwalificatie? Vergiftiging. Er zijn volgens de kamer van inbeschuldigingstelling immers aanwijzingen dat de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd zijn.

De advocaten Jef Vermassen en Alain Légat reageren verbaasd op de beslissing van het parket. Ze verdedigen elk een van de doorverwezen artsen. "Ik ben verbaasd dat de artsen voor assisen moeten verschijnen, omdat men oorspronkelijk de zaak niet naar assisen wou verwijzen. Er is een wijziging in het standpunt gekomen. Dat is wettelijk toegelaten", aldus Vermassen.

Volgens Alain Légat worden de artsen voorgesteld als halve moordenaars, "terwijl ze in eer en geweten hebben gehandeld". "De verwijzing naar het assisenhof is geen schuldbewijs. Het betekent alleen dat volgens de kamer van inbeschuldigingstelling er voldoende bezwaren zijn om ze door te verwijzen. In Dendermonde waren ze een andere mening toegedaan."

Wat is het verhaal van Tine?

Twee jaar geleden deden de zussen van Tine hun verhaal in ons duidingsmagazine “Terzake”. Na al die jaren bleven ze nog met heel wat vragen zitten. "Op kerstavond 2009 vertelde ze haar huisarts dat ze een aanvraag voor euthanasie zou indienen. Ze had een psychiatrisch verleden, maar op dat moment had ze al vijftien jaar niet meer in de psychiatrie verbleven en volgde ze geen behandeling", getuigden ze.

Om euthanasie te krijgen, moet de arts die de euthanasie uitvoert, twee andere artsen raadplegen, waarvan minstens één psychiater. Dat advies hoeft niet positief te zijn en is ook niet bindend.

Volgens de zussen van Tine koos zij zelf de artsen uit en wisselden die onderling geen informatie uit. “Voor euthanasie op basis van psychisch lijden moet iemand een ongeneeslijke psychische aandoening hebben. Tine had die niet.”

Voor euthanasie op basis van psychisch lijden moet iemand een ongeneeslijke psychische aandoening hebben. Tine had die niet

Zussen Tine in Terzake, twee jaar geleden

En ook bij de uitvoering van de euthanasie hadden de zussen heel wat bedenkingen. "Hij vergeleek haar dood met die van een huisdier dat lijdt en een spuitje krijgt. Bovendien had hij niet het nodige materiaal bij zich. De baxter met de dodelijke vloeistof legde hij naast haar op de zetel. Terwijl ze lag te sterven, viel de plastic zak op haar gezicht."

"Ook vroeg hij onze vader de naald in haar arm vast te houden omdat hij was vergeten pleisters mee te brengen. Toen ze was overleden, vroeg hij onze ouders of ze met de stethoscoop wilden luisteren om te controleren dat haar hart wel degelijk was gestopt met kloppen."

Toen ze was overleden, vroeg hij onze ouders of ze met de stethoscoop wilden luisteren om te controleren dat haar hart wel degelijk was gestopt met kloppen

Zussen Tine in Terzake, twee jaar geleden

In de uitzending van “Terzake” benadrukten de zussen dat ze euthanasie allesbehalve willen afschaffen. Wel pleitten ze voor een betere omkadering.

De drie dokters van Tine zullen zich nu voor een volksjury moeten verantwoorden.

Tine (midden) met haar zussen

VIDEO uit het ARCHIEF: bekijk hieronder de reportage van "Terzake" uit 2016 over de zussen van Tine

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen