Videospeler inladen...

Akkoord tussen de EU en Verenigd Koninkrijk over de toekomstige relaties

Europese en Britse onderhandelaars hebben een akkoord bereikt over een politieke verklaring over de toekomstige relaties tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Dat heeft Europees president Donald Tusk aangekondigd op Twitter.

"Ik heb net een ontwerpverklaring over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk naar de 27 lidstaten gestuurd. De Commissievoorzitter heeft me geïnformeerd dat het is overeengekomen op het niveau van onderhandelaars en in principe overeengekomen op politiek niveau", zo meldde Tusk.

De politieke verklaring over de toekomstige relatie moet zondag goedgekeurd worden door de Europese staatshoofden en regeringsleiders op een buitengewone top in Brussel. Het 26 pagina's tellende document is niet bindend. Het legt de krijtlijnen vast voor de toekomstige samenwerking tussen de Europeanen en de Britten op het vlak van handel, veiligheid en andere domeinen.

Zo moet er een vrijhandelszone komen, zonder invoerrechten en zonder douanecontroles. Dit stelt de Britten in staat een eigen handelsbeleid te voeren. Europa en het Verenigd Koninkrijk gaan er ook naar streven dat er geen visumplicht komt voor toeristen. Beide partijen benadrukken ook nog eens dat ze er alles aan zullen doen om een harde grens met Noord-Ierland te vermijden.

Voor de Gibraltar-kwestie is nog geen oplossing. Gibraltar ligt in Zuid-Spanje maar is door en door Brits. Het maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar wordt er wel door vertegenwoordigd.  Spanje eist zijn zeg over de toekomstige status van Gibraltar. Ze hebben schrik dat ze na de brexit hun territoriale aansprakelijkheid verliezen over het gebied.

Daarnaast moeten de staatshoofden en regeringsleiders hun fiat geven voor het 585 pagina's tellende echtscheidingsverdrag, dat vervolgens goedgekeurd moet worden door het Europees en het Brits parlement. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie op 29 maart volgend jaar, maar in het verdrag is een overgangsperiode tot eind 2020 ingebouwd.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen