Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Godfrey Victor

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Godfrey Victor, 43 jaar, uit Washington DC.  

Godfrey zat ooit in de gevangenis, dealde drugs, maakte de straten van DC onveilig tussen zijn twaalfde en vierentwintigste levensjaar.

Godfrey kwam op zijn zevende naar Amerika. Hij werd geboren in Georgetown, Guyana. Toen zijn broer het land werd uitgezet na een drugsdelict, gooide Godfrey zijn leven om. Hij werd Amerikaan, en werd vader van zes kinderen in een nieuw samengesteld gezin. Hij kreeg na zijn criminele straatleven een baan bij een meubelzaak, en schoolde zich daarna om tot kapper. Hij heeft een bloeiende zaak in het hart van de Amerikaanse hoofdstad.

Godfrey is ook al grootvader. Zijn dochter was een tienermoeder op haar 15de. Godfrey blijft een onverbeterlijke Amerikaanse optimist, ook al is zijn leven niet zo makkelijk geweest. Hij is het levende bewijs dat er in Amerika altijd een tweede en een derde kans bestaat om je leven om te gooien. Oog in oog met Godfrey Victor.

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen