Videospeler inladen...

Anne Frank Huis in Amsterdam heropent na renovatie

In Amsterdam heeft koning Willem-Alexander plechtig het Anne Frank Huis heropend. De woning aan de Prinsengracht waar de Joodse familie Frank zich tijdens de Tweede Wereldoorlog  schuilhield, is twee jaar lang gerenoveerd. 

Koning Willem-Alexander opende het vernieuwde Anne Frank Huis vanmorgen samen met jongeren van de Anne Frank stichting. Die zetten zich in tegen vooroordelen en discriminatie.  Het museum krijgt jaarlijks 1,2 miljoen mensen over de vloer. Daarom is er vooral gewerkt aan een betere toegang tot de smalle rijwoning aan de Prinsengracht. De bezoekers komen voortaan binnen langs de nieuwe ontvangsthal op de Westermarkt. Iedereen moet ook een online ticket kopen met een tijdsslot. 80 procent van de kaartjes komt twee maanden van tevoren vrij, 20 procent is daags voor een bezoek beschikbaar. 

Het huis van de leegte

Het Anne Frank Huis blijft ondanks het hoge bezoekersaantal een monument van leegte, zegt directeur Ronald Leopold .  De historische context wordt meer in de verf gezet. Vanuit het perspectief van de familie Frank wordt het verhaal verteld van de hele Joodse gemeenschap in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, en nog breder, van de hele Jodenvervolging in die tijd.  

We hebben het karakter van het Anne Frank Huis bewaard. Met als meest karakteristieke kenmerk de leegte. 

Ronald Leopold, directeur

Anne Frank, haar zus en haar ouders, moesten in 1942 onderduiken voor de nazi's. Twee jaar lang woonden ze samen met het gezin Van Pels en Fritz Pfeffer in het zogenoemde 'achterhuis', een kamer achter een boekenkast die de toegangsdeur verborg. Daar schreef Anne haar dagboek dat wereldberoemd werd. De Joden werden verraden en in augustus 1944 door de Duitse bezetters opgepakt en naar de concentratiekampen gevoerd. Alleen vader Otto Frank overleefde de Tweede Wereldoorlog. 

Meest gelezen