De expo "The art of Banksy. A visual protest" (ook niet geautoriseerd door Banksy) loopt momenteel in Milaan.
Belga

"Banksy"-expo Elsene: werken in bewaring genomen door gerechtsdeurwaarder

Gerechtsdeurwaarders hebben gisteravond een zestigtal kunstwerken die worden toegeschreven aan straatkunstenaar Banksy in bewaring genomen. In de voormalige Delhaize-supermarkt in Elsene loopt sinds september een expo van straatkunst en graffiti, maar het bedrijf dat de werken van Banksy aanbood, had geen toestemming om ze in België te tonen.  De werken zouden ook niet verzekerd geweest zijn. 

De vzw Strokar, de organisatie achter de exporuimte in de Waterloosesteenweg, zegt dat ze woensdagochtend zelf een eenzijdig verzoek in kortgeding heeft ingediend om beslag te laten leggen op de kunstwerken. Dat schrijft de Franstalige zakenkrant L'Echo en de advocaat van Strokar, Stanislas Eskenazi, bevestigt die informatie.

Advocaten van de Brit Steve Lazarides, de ex-manager van Banksy en de eigenaar van de meeste tentoongestelde werken, hadden vorige vrijdag al gerechtsdeurwaarders naar de ruimte van Strokar gestuurd. Zij lieten toen verstaan dat de werken van Banksy er illegaal hingen. Lazarides is de man achter de niet door Banksy zelf geautoriseerde "The art of Banksy"-expo's, die al in verschillende grote steden wereldwijd te zien waren.  Banksy zelf houdt op zijn website een lijst bij van fake expo's, die volledig buiten zijn wil en medewerking georganiseerd worden. Ook de expo in Brussel staat nu op die lijst. Lazarides zou niet op de hoogte zijn gesteld van de tentoonstelling in Elsene en hij zou zijn akkoord dan ook niet gegeven hebben.

"Strokar stelde enkel de ruimte in Elsene ter beschikking en hielp met de promotie voor de expo", zegt advocaat Stanislas Eskenazi in een gesprek met VRT NWS. "Omdat het om werken met in totaal een waarde van 15 miljoen euro gaat, ging Strokar ervan uit dat alle documenten in orde waren en dat het Duitse bedrijf On Entertainment, waaraan het de exporuimte ter beschikking stelde, ook een degelijke verzekering voor de werken had."  

"Geen exploitatierechten voor België, werken niet verzekerd"

Na het bezoek van de gerechtsdeurwaarders eind vorige week, vroeg Strokar aan zijn advocaat om zich meer te verdiepen in het contract met On Entertainment. "Toen bleek dat ze enkel de rechten hadden voor een expo in Duitsland", gaat Eskenazi verder.  "Ook een verzekering voor de werken was er blijkbaar niet. Het bedrijf kon enkel een document in het Duits aanbieden dat eerder op een opzeggingsbrief leek dan op een verzekering. Het exploitatiecontract vermeldde uitdrukkelijk dat de toelating van de eigenaars nodig was om de werken te verplaatsen en die was er dus niet." 

Strokar vzw en het bedrijf van Steve Lazarides zijn daarop woensdag samen naar de Franstalige ondernemingsrechtbank getrokken met de vraag in kortgeding een uitspraak te doen. "De vzw Strokar kon de verantwoordelijkheid niet nemen over niet-verzekerde werken", stelt Eskenazi. De rechter besliste om een gerechtsdeurwaarder meteen alle werken in bewaring te laten nemen.

"Toekijken vanop balkon hoe dit afloopt"

Hierdoor is er nog geen uitspraak gedaan over wie de eigenaar is van de werken of wie de exploitatierechten heeft. Voor 15 januari moet de zaak tussen Lazarides en het Duitse bedrijf voor de rechter gebracht worden.  "Wij zullen vanop het balkon toekijken hoe dit afloopt", aldus Eskenazi. 

Negentig procent van de winst van de tentoonstelling ging naar het Duitse bedrijf, tien procent naar Strokar. De tentoonstellingsruimte in de oude Delhaize van Elsene blijft wel open, er zijn nog andere kunstwerken te zien van hoog aangeschreven straatkunstenaars.

Meest gelezen