Videospeler inladen...

Californië nu ook bedreigd door modderstromen, intussen stijgt dodental bosbranden

In de Amerikaanse staat Californië is er een nieuw probleem ontstaan: na de bosbranden dreigen er nu overstromingen. Voor het eerst in maanden heeft het nog eens hard geregend en die regen zal waarschijnlijk aanhouden. In combinatie met een krukdroge bodem kan dat leiden tot aardverschuivingen en modderstromen. Intussen is de officiële dodentol gestegen naar 83. Het aantal vermisten is gedaald tot 560.

Eerst het goede nieuws: de regen heeft de brandweer geholpen. In het zuiden van Californië is een grote brandhaard - ook bekend als de Woolsey Fire - nu eindelijk onder controle. Die brand was twee weken geleden ontstaan en trok een spoor van vernieling van Thousand Oaks tot Malibu.  Het vuur heeft er 1.600 huizen in de as gelegd en kostte aan drie mensen het leven. Maar daarmee zijn nog niet alle bosbranden ingedamd, volgens de autoriteiten is op dit moment ongeveer 85 procent bedwongen. 

Roger Kelton kijkt naar wat er nog overblijft van het huis van zijn schoonmoeder na de doortocht van de Woolsey Fire in de stad Agoura Hills in Zuid-Californië.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Gevaarlijke situaties

Toch baart de regen de hulpverleners ook zorgen. De komende dagen wordt er  15 centimeter regen verwacht, onder meer in het zwaar getroffen stadje Paradise. Omdat er nog amper bomen en planten overeind staan en de grond bedekt is met assen, kan die regen modderstromen veroorzaken. Brandweerlui installeerden intussen rieten buizen om te voorkomen dat de heuvelflanken er zouden wegspoelen. De sheriff van Butte County zegt dat hij de zoektocht naar vermiste mensen op sommige plekken zal staken, als er inderdaad gevaarlijke situaties ontstaan door de regen.

Doffe ellende

Voor de duizenden daklozen betekent de regen vooral meer ellende. De 38-jarige Amy Sheppart woont tijdelijk in een tentje nadat haar huis volledig vernield is door het vuur. Ze kampeert op een terrein naast een supermarkt samen met andere getroffenen. "We worden gedwongen om hier te vertrekken, maar ik kan nergens naartoe," zegt Amy in tranen. "Ik wou dat er iemand ons een opvangplaats kon toewijzen, zodat we niet in de regen achterblijven. Ik ben dankbaar omdat we al zoveel hulp gekregen hebben. Mensen hebben kleren, eten en paraplu's gebracht, maar op het einde van de dag kan ik nergens heen." In totaal verwoestten de bosbranden ruim 13.500 huizen in en rond Paradise. Meer dan 52.000 mensen werden geëvacueerd.

Het huis van Amy Sheppard werd volledig vernield door de bosbranden. Ze woonde vier dagen in een tent met haar zus en haar nichtje van één jaar oud. Nu moeten ze naar een motel verhuizen door de regen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Aantal vermisten sterk gedaald

De lijst met vermisten na de bosbranden werd intussen ingekort. Officieel zijn er nu nog 560 mensen vermist, eerder was er sprake van 1300 namen, maar veel mensen hebben zich intussen gemeld. Er zijn wel opnieuw 2 lichamen gevonden, en dat brengt de officiele dodentol op 83. 

Meest gelezen