Videospeler inladen...

Carl Devos: “Probleem rond migratiepact groeit alleen maar, dit is een totale patstelling”

Premier Charles Michel (MR) heeft vanmiddag in de Kamer geen duidelijkheid kunnen scheppen over het regeringsstandpunt over het VN-migratiepact. Dat stelt politicoloog Carl Devos vast na het felle Kamerdebat over dat omstreden document. “Wat Michel als regeringsleider zal doen, weten we eigenlijk nog niet.”

Premier Charles Michel kreeg het vanmiddag hard te verduren in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De oppositiepartijen maakten er gebruik van, dat de eerste minister de verdeeldheid over het VN-migratiepact maar niet opgelost krijgt.

Terwijl de oppositiepartijen vroegen wat de regering nu zal doen, kon premier Michel geen duidelijk antwoord formuleren. “Hij had het vaak over zichzelf en zei dat hij koelbloedig blijft. Hij voelt zich blijkbaar persoonlijk in zijn eer gekrenkt”, zegt UGent-politicoloog Carl Devos in "Villa politica" na het onbevredigende antwoord van de premier in het halfrond.

Premier Michel voelt zich blijkbaar persoonlijk in zijn eer gekrenkt.

“Het leek wat op een verkiezingsspeech, vond ik,” aldus Devos. De professor hoorde de premier alleen zijn eigen standpunt en dat van zijn MR-fractie vertolken. “Maar wat hij als regeringsleider zal doen, weten we eigenlijk nog niet. Dus de crisis is niet voorbij. Het probleem (van de verdeelheid binnen de regering, red.) is er en groeit alleen maar. En de uitweg is niet duidelijk.”

“Op dit moment is er een patstelling," stelt professor Devos vast, "maar soms heb je die nodig om door de crisis te breken." Die patstelling is duidelijk: "De N-VA zegt tegen de premier dat hij niet naar Marrakesh mag gaan om het pact te ondertekenen, omdat de partij er niet mee akkoord gaat. Open VLD zegt net het tegenovergestelde. Dat is een totale patstelling."

"De bal ligt nu in het kamp van de eerste minister", besluit professor Devos. "Hij moet nu één van de vier coalitiepartners (N-VA dus, red.) ervan overtuigen dat hij namens de hele regering naar Marrakesh mag gaan. Zo simpel is het. Als hij dat niet kan, valt de regering misschien. We zullen zien.”

Nieuwe verkiezingen?

Tegelijk ziet Devos dat de oppositie het niet op zijn geweten wil hebben dat er door hun schuld nieuwe verkiezingen komen. “Maar je ziet duidelijk dat men gebruik maakt van de verdeeldheid binnen de regering om het nog verder te duwen zodat die regering misschien struikelt.”

De politicoloog merkt daarbij wel op dat er niet per definitie nieuwe verkiezingen moeten komen als de regering zou vallen, “maar dan is er een totale crisis”. 

Meest gelezen