Videospeler inladen...

Colruyt blijft goedkoopste supermarkt, extra goedkoop als er een Albert Heijn in de buurt is

Wie zijn boodschappen bij Colruyt doet, is gemiddeld het goedkoopst af. Dat blijkt uit de jaarlijkse supermarktenquête van Test-Aankoop. “Maar heel opvallend: een Colruyt die niet in de buurt van een Albert Heijn-winkel ligt, is 3 procent duurder dan een Colruyt die wel in de buurt van een Albert Heijn-winkel ligt”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “Colruyt moet dus echt moeite doen om onder de prijzen van Albert Heijn te gaan.”

Wie bij zijn boodschappen een mix van merk-, huismerk en witte producten koopt, is doorgaans het goedkoopst af in een Colruyt-supermarkt. Dat is geen verrassing, want Colruyt komt voor de tiende keer op rij als winnaar uit het jaarlijkse prijzenonderzoek van Test-Aankoop. “Het is natuurlijk hun businessmodel: zij zeggen dat ze goedkoopste zijn en proberen altijd onder de prijzen van de concurrentie te gaan”, zegt Simon November van Test-Aankoop.

Maar wie naar onderstaande tabel kijkt, ziet dat Colruyt op de hielen wordt gezeten door Albert Heijn. In deze tabel staan de supermarkten in België geordend van goedkoop naar duur, als iemand een mix van merk-, huismerk- en witte producten koopt. In de tweede kolom staat hoeveel deze aankopen gemiddeld kosten bij elke supermarkt, per persoon.

“Colruyt is het goedkoopst, maar Albert Heijn is slechts 2 procent duurder”, zegt Simon November. “Maar heel opvallend: een Colruyt die niet in de buurt van een Albert Heijn-winkel ligt, is 3 procent dan een Colruyt die wél in de buurt van een Albert Heijn-winkel ligt. We kunnen dus concluderen dat Albert Heijn zwaar de concurrentie aangaat met Colruyt, dat moeite moet doen om onder die prijzen te gaan.”

Zodra je groenten en fruit in een Albert Heijn koopt, ben je daar duurder af.

Albert Heijn blijkt de prijzenoorlog vooral te voeren met merkenproducten. “Als we kijken naar de internationale merken, zoals Coca-Cola, Mars en Nutella, zien we dat Albert Heijn vaak goedkoper is dan Colruyt.”

Als antwoord hierop heeft Colruyt vaak quantumkortingen: acties waarbij het vierde product bijvoorbeeld gratis is. “Als je daar op ingaat, is Colruyt de goedkoopste”, aldus Simon November.

Merkenproducten: Colruyt versus Albert Heijn

Maar waar maakt Colruyt dan het grote verschil? Op het vlak van verse producten. Zodra je groenten en fruit in een Albert Heijn koopt, ben je daar duurder af”, concludeert Simon November.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" (en lees verder onder de beelden): 

Videospeler inladen...

Discountduo

Een opmerkzame lezer heeft vast gemerkt dat in de tabel met alle supermarkten niet à supermarkten staan: discounter Aldi en Lidl ontbreken daarin. Waarom? Omdat ze te weinig merkenproducten verkopen om goed te kunnen vergelijken.

Als je de merkproducten en witte producten achterwege laat en alleen de huismerken van alle supermarkten vergelijkt staan de discounters met kop en schouders bovenaan: Lidl blijkt dan de goedkoopste supermarkt te zijn, gevolgd door Aldi. Colruyt staat op het derde schavotje, maar is bijna een derde duurder dan het Duitse discountduo.Wie alleen huismerken zoekt, is het goedkoopst af bij Lidl.

Nieuwe methodologie

Omdat Colruyt de voorbije jaren insinueerde dat Albert Heijn tijdelijk zijn prijzen zou laten zakken om goed te scoren in de jaarlijkse supermarktenenquête, heeft Test-Aankoop de manier veranderd waarop ze prijzen van de verschillende supermarkten vergelijken.

Test-Aankoop doet niet langer twee maal per jaar steekproeven in winkels, maar houdt nu het hele jaar door de prijzen bij, door de websites van de supermarktketens voortdurend in de gaten te houden. De ketens die hun prijzen niet online zetten, geven die zelf prijslijsten aan Test-Aankoop door, die de consumentenorganisatie gaat checken in de winkels.

Meest gelezen