De tijgermug is terug, maar panikeren is niet nodig

De tijgermug is terug in ons land. Dat zeggen onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Sinds 2016 was ze hier niet meer  gespot maar onderzoekers hebben ze de afgelopen maanden teruggevonden op vijf plaatsen in ons land.

Tijgermuggen zijn afkomstig uit Azië. Ze zijn kleiner dan de gewone muggen, hebben gestreepte poten en kunnen pijnlijk steken. Maar het belangrijkste is dat ze ziektes zoals het Zikavirus kunnen overbrengen, al moeten we ons daar voorlopig geen zorgen over maken, zegt Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. 

"We hebben nog niet kunnen bewijzen dat de tijgermug hier overwintert. Er moeten eerst ook genoeg muggen aanwezig zijn voordat ziektes kunnen overgedragen worden. En er moet dan nog eens een besmet persoon met zo’n ziekte die hier eigenlijk niet voorkomt, aanwezig zijn. Dat maakt allemaal dat er weinig kans is dat er gevaar is.” 

Via de autosnelweg

Wetenschappers monitoren de Aziatische tijgermug op 23 risicoplaatsen in België. In Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Namen en Luxemburg werden tijgermuggen gespot.  In Luxemburg en Namen werden eitjes aangetroffen op snelwegparkings. Dat wijst er volgens de wetenschappers op dat de mug waarschijnlijk meereisde met autoverkeer uit Frankrijk of Duitsland, waar de soort voorkomt.

Het is de eerste keer dat de tijgermug ons land bereikt via toegangswegen vanuit een buurland. Vroeger werd de tijgermug aangetroffen in de Antwerpse haven, tweedehandsbandenbedrijven en tuincentra. De muggen reisden telkens mee met importproducten uit verre landen.

"De tijgermug krijgt mogelijk meer voet aan de grond in België", zegt Isra Deblauwe. "Maar het zal toch nog een jaar of tien duren eer we een situatie hebben zoals vandaag in Italië of Zuid-Frankrijk, waar de tijgermug ingeburgerd is."

Meest gelezen