Amerikaans raketafweersysteem in Saud-Arabië

Denemarken schort wapenleveringen op aan Saudi-Arabië

Denemarken gaat niet langer wapens leveren aan Saudi-Arabië. Aanleiding is de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul. Denemarken heeft wel geen erg grote wapenindustrie.

‘Met de toenemende humanitaire crisis in Jemen [waar Saudi-Arabië oorlog voert tegen de Houthi rebellen] en de moord op Jamal Khashoggi is er een nieuwe politieke situatie’, aldus Anders Samuelsen, Deens minister van Buitenlandse Zaken. Vorig jaar nog werden tien Deense wapenlicenties voor Saudi-Arabië goedgekeurd. Die mogen nog worden uitgevoerd, maar nieuwe exportlicenties worden voorlopig niet meer gegeven.

Europa verdeeld: 'Embargo wapens of niet?'

Ons land is de zesde wapenexporteur naar Saudi-Arabië, maar dat is volledig toe te schrijven aan de Waalse wapenexport. Vooral licht wapenfabrikant FN Herstal komt daarbij in het vizier, maar er worden bijvoorbeeld ook gepantserde platen geleverd aan het land. De Waalse regering, nog steeds hoofdaandeelhouder van FH Herstal, wil eventueel wel die wapenhandel opschorten, maar alleen als er een Europees verbod komt. De Waalse regering weet dat die kans erg klein is.

Saudische leger maakt dankbaar gebruik van Westers militair materiaal

Zo is het Verenigd Koninkrijk, dat onder meer voor miljarden gevechtsvliegtuigen levert aan Saudi-Arabië, tégen een Europees verbod op wapenleveringen aan Saudi-Arabië. Frankrijk, dat ook een sterke wapenindustrie heeft en levert aan omstreden regimes zoals Egypte, bekijkt of er sancties tegen Saudi-Arabië moeten komen. Duitsland heeft intussen wel al wapenleveringen aan Saudi-Arabië opgeschort. In het verleden leverde het land voor miljarden aan hoogtechnologische tanks.

President Trump ondertekent voor 12.5 miljard dollar wapencontracten met Saudische kroonprins
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Geen enkel land ter wereld koopt momenteel meer wapens dan Saudi-Arabië. Het land is al jaren bezig met de opbouw van een sterke defensie. Het krijgt daarbij welwillend hulp van verschillende Westerse landen, de VS op kop.

De Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat hij de grote wapencontracten met de Saudi's niet wil schrappen. Volgens president Trump zal nooit duidelijk worden of de Saudische kroonprins (zie foto) Mohammed Bin Salman op opdracht heeft gegeven voor de moord op de Saudische journalist Khashoggi. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst moet de kroonprins op de hoogte zijn geweest.

Meest gelezen