Videospeler inladen...

Recordaantal jongeren op spoed na alcoholmisbruik: alcohol wel of niet verbieden onder de 18?

De discussie over het al dan niet verbieden van alcohol onder de 18 jaar laait op. Vorig jaar is een recordaantal jongeren tussen 12 en 17 jaar op spoed beland na alcoholmisbruik. De Vereniging voor Alcohol en Andere Drugsproblemen (VAD) en de Christelijk Mutualiteit (CM) zijn voor een verbod, de Vlaamse Jeugdraad en minister van Volksgezondheid Maggie De Block zijn er tegen. 

Vorig jaar zijn er 8 procent méér jongeren op spoed beland door overmatig alcoholgebruik. "Dat zijn alarmerende cijfers", zegt Luc Van Gorp van de CM. "We zijn redelijk  verrast als we zien dat meer dan 2.300 jongeren tussen 12 en 17 jaar op spoed terechtgekomen zijn. Dat zijn uiterst jonge mensen."

Nu mogen jongeren bier en wijn drinken vanaf 16, sterke drank mag pas vanaf 18 jaar. De CM wil alle alcohol verbieden onder de 18 jaar.

Ook de VAD wil zo'n verbod. Tom Evenepoel argumenteert: "Hoe vroeger iemand met alcohol begint, hoe groter de kans op latere problemen zowel gezondheidsproblemen als verslavingsproblemen en we weten dat alcohol net als andere drugs een enorme impact heeft op de hersenontwikkeling van jonge mensen."

Maar de Vlaamse Jeugdraad vindt een algemeen alcoholverbod voor jongeren géén goed idee. "Alcohol maakt onlosmakelijk deel uit van de leefwereld van jongeren. Bovendien gaat zo'n verbod het ook vaak aantrekkelijker maken voor jongeren om alcohol te gebruiken en ook misbruiken. Wij vinden het belangrijker om jongeren weerbaarder te maken", verwoord Dries Desmet het standpunt.

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block herhaalt dat ze geen voorstander is van een totaalverbod. 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen