Videospeler inladen...

Francken: "Het VN-migratiepact is nu al mislukt"

Volgens Theo Francken (N-VA) is het VN-migratiepact nu al mislukt door de discussie in Europa en het ontbreken van de Verenigde Staten en Australië. Dat heeft de staatssecretaris voor Asiel en Migratie gezegd in een debat met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

De discussie over het VN-migratiepact was het eerste onderwerp van 'Het Grote Migratiedebat' tussen Theo Francken en Tom Van Grieken. Daarin was Francken opnieuw kritisch voor de tekst: "We zien dat de tekst bindend kan worden door rechtspraak, vooral in Europa. Voor Afrikaanse landen is de tekst niet-bindend, want daar gaan rechters dat niet afdwingen bij een regering."

Ondanks de kritiek op het migratiepact pleit de staatssecretaris wel voor meer samenwerking tussen verschillende landen, maar dan wel op basis van bilaterale akkoorden. "Een mondiaal akkoord kan er alleen komen als er evenwicht is tussen landen die mensen uitsturen en de landen die mensen ontvangen", aldus Francken. Het VN-migratiepact noemt hij nu al mislukt, door de discussie in Europa en het ontbreken van de Verenigde Staten en Australië.

Videospeler inladen...

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemt het VN-migratiepact "een Europees zelfmoordpact" en "pure waanzin" en haalde ook uit naar Theo Francken: "Als wij geen verkiezingen hadden gewonnen en de druk niet hadden opgevoerd, dan was u blijven zwijgen en had u stilletjes getekend."

Videospeler inladen...

Journalist Pieterjan De Smedt volgt vanavond het debat in Edegem voor Terzake en kon ook even spreken met Theo Francken. Op de vraag of de regering zal vallen over het VN-migratiepact wilde de staatssecretaris niet antwoorden. Vrijdag brengt Terzake een uitgebreide samenvatting van het debat tussen staatssecretaris Theo Francken en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen