Gault&Millau beoordeelt Belgische grootkeukens

Gault&Millau heeft voor de derde keer de Catering Awards uitgereikt aan opmerkelijke grootkeukens in België.

De restaurantgids houdt daarbij niet alleen rekening met de nutritionele aspecten en gezondheid van de geserveerde maaltijden, maar ook met bijvoorbeeld gezelligheid. Zo kreeg 'Hygge' in Diegem een vermelding dankzij de presentatie van lichte, gezonde maaltijden in een ruimte met veel blank hout, warme kleuren en efficiënte maar intieme verlichting, luidt het.

Woonzorgcentrum Mortsel valt in de prijzen voor haar grootkeuken in eigen beheer. Daar worden bewoners actief betrokken bij het serveren van de maaltijden. Er worden ook thema-evenementen georganiseerd in een eigen kleine open keuken.

In het Waalse Huy maken medewerkers van het Centre Hospitalier Régional maaltijden volgens het land van afkomst. Met medewerkers uit ongeveer tien landen zorgt dat voor nieuwe ideeën en een wisselende sfeer. Het restaurant wordt ook overeenkomstig het land gedecoreerd.

Een gezonde grootkeuken vind je dan weer in Catering PXL Hogeschool Hasselt, waar bereidingen klemtoon leggen op groenten en fruit. Gefrituurde gerechten worden in kleinere porties en tegen een hogere prijs aangeboden. Caloriearme dranken worden zelf ontwikkeld, vegetarische en veganistische bereidingen worden ondersteund.

Ook Ter Nethe in Hulshout viel de jury op. Daar wordt gekookt voor mensen met slik- en kauwproblemen. Voedsel wordt daar verkleind maar visueel wel samengesteld zodat het zijn oorspronkelijke uitzicht zo dicht mogelijk benadert.

Het Zorgbedrijf Antwerpen krijgt een prijs voor intensieve contacten met buurtbewoners, die aangezet worden om de instelling te bezoeken. Senioren uit de buurt kunnen er aan verminderde prijs eten en er worden zalen ter beschikking gesteld voor de wijkwerking.

Sodexo past dan weer de korte keten toe in het Domaine de Chevetogne, waar producten uit de onmiddellijke natuurlijke omgeving en bij voorkeur afkomstig van duurzame landbouw voorrang genieten.

Op het vlak van afvalbeheer vindt de jury dat het Hasseltse restaurant Klavertje 4 goed scoort, dankzij bewustwording van medewerkers uit andere culturen. Leveranciers wijzen op overtollige verpakkingen.

Bij Traiteur Paulus in Ciney wordt afval van 20 soorten gesorteerd.

En bij het Comité Européen des Régions en Comité Economique et Social Européen in Brussel worden leveranciers aangezet om minder verpakkingen te gebruiken.

Gault&Millau prijst ten slotte de relatie die het Sociaal Huis Oostende verzorgt met de klant. Ook woonzorgcentrum Triamant blinkt uit voor haar dienstverlening, net als Résidence Christalain in Jette.

Meest gelezen