Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gerhard Richter opnieuw belangrijkste kunstenaar ter wereld

Het is al voor de 15e keer dat de in Keulen wonende 85-jarige schilder Gerhard Richter gekozen wordt als meest toonaangevende kunstenaar ter wereld. De Kunstkompasslijst van het Duitse economische magazine Capital verschijnt al sinds 1970. Geen enkele levende kunstenaar stond zo vaak en onafgebroken op 1.  

Richter is een vertegenwoordiger van het zogenoemde kapitalistisch realisme. Hij begon zijn carrière in de DDR maar vluchtte in 1961 naar het westen. Typisch voor Richter is dat hij geen eigen stijl heeft. Hij absorbeert alle trends en invloeden, en werkt in verscheidene richtingen. Hij heeft veel portretten geschilderd, vaak gebaseerd op foto's. maar net zo goed pakt hij uit met abstract werk.  

De hitparade van de kunst

Op plaats 2 staat de Amerikaanse multikunstenaar Bruce Nauman. Georg Baselitz is 3 en Rosemarie Trockel 4. Voorts in de top 10 nog Cindy Sherman, Anselm Kiefer, Olafur Eliasson, Tony Cragg, Richard Serra en William Kentridge. De verschuivingen in vergelijking met vorig jaar zijn erg klein. 

william kentridge
AP2007

In de top 100 staan 28 Duitsers, 27 Amerikanen en 11 Britten. Er is ook een ranglijst van overleden maar nog hedendaagse relevante artiesten, en daar staan Andy Warhol en Joseph Beuys bovenaan. 

Warhol en Basquiat
1985 AP

Alternatieve lijsten

Er komt ook kritiek op de lijst. De kunstcritici van het blad Monopol vinden dat enkele gevestigde waarden toch wel erg laag staan. Zo prijkt Ai Weiwei maar op 51 en David Hockney op 47. 

david hockney
AP

In de lijst van opkomende talenten staat Berlinde de Bruyckere op 10.  Vooral vrouwen trouwens in het klassement "sterren van morgen". 

Meest gelezen