Videospeler inladen...

Gezonken binnenschip veroorzaakt toch waterverontreiniging in Albertkanaal

Het binnenschip dat op 13 november is gezonken in het Albertkanaal  veroorzaakt dan toch vervuiling in het kanaalwater. Dat meldt drinkwatermaatschappij Water-link. Het schip heeft 1.000 ton kunstmest aan boord, maar er leek aanvankelijk geen probleem voor het drinkwater. Sinds het ongeluk worden nu toch steeds hogere waarden van ammonium in het water gemeten. Water-link is daarom preventief gestopt met de afname van water uit het kanaal ter hoogte van Ranst.

Bij een aanvaring met een andere boot is vorige week een groot binnenschip gezonken in het Albertkanaal, ter hoogte van Herentals. Aan boord: 1.000 ton kunstmest. Zo'n 15 kilometer van het ongeluk wordt water uit het Albertkanaal gezuiverd tot drinkwater. Maar omdat er geen lek werd gevonden in het ruim en omdat de eerste stalen niet op verontreiniging duidden, bleek er aanvankelijk geen probleem. 

Drinkwatermaatschappij Water-link laat in een persbericht nu weten dat er sindsdien toch steeds grotere ammoniumwaarden worden gemeten. Ammonium is een afgeleid zuur van ammoniak en een indicator voor waterverontreiniging. Te veel ammonium in het lichaam kan gevaarlijk zijn. 

Daarom is in het productiecentrum in Ranst de afname van water uit het kanaal preventief stilgelegd en wordt er tijdelijk overgeschakeld op de interne ruwwaterreserves. "Die zijn voldoende groot om ook de komende dagen voor bevoorrading te zorgen", zegt André Gantman van Water-link.

Vanaf vrijdag wordt gestart met de berging van het binnenschip. De eerste stap is het verwijderen van de lading kunstmest. Dat kan volgens Water-link geur- en smaakwijzigingen aan het drinkwater veroorzaken, maar het water blijft wel drinkbaar. "Er is geen probleem voor de volksgezondheid, maar we willen de mensen toch verwittigen zodat ze weten waar die eventuele geur- en smaakverandering vandaan komt", aldus Gantman.

Meest gelezen