Gouverneur: "Rellen bij Feluy niets te maken met gele hesjes, wél georganiseerde amokmakers die zich infiltreren"

De rellen van afgelopen nacht bij de Henegouwse plaats Feluy hebben niets te maken met de "gele hesjes". Dat zegt provinciegouverneur Tommy Leclercq aan VRT NWS. Volgens hem werd het brandstofprotest geïnfiltreerd en overgenomen door relschoppers.

Gisteravond en vannacht werd de E19 ter hoogte van Feluy opnieuw geblokkeerd onder de noemer van het "gele hesjes"-protest tegen de hoge brandstofprijzen. Daarbij kwam het net als de nacht voordien tot een grimmige sfeer, een kleine 40 mensen werden opgepakt.

"Maar hetgeen vannacht is gebeurd, heeft niets te maken met de gele hesjes", zegt gouverneur Leclercq. "Amokmakers hebben zich onder de manifestanten gemengd met de bedoeling om schade toe te brengen. Ze hebben zich geïnfiltreerd door zelf een geel hesje aan te trekken. Gisteravond waren er zelfs bijna geen gele hesjes meer, het ging over 400 mensen die in het zwart gekleed waren en een masker droegen."

Volgens de gouverneur van Henegouwen hebben de relschoppers geen specifieke eis zoals de "echte gilets jaunes". "Ze wanen zich in een videospelletje; ze stichten brand, gooien met dingen en hebben geprobeerd om de piloot van de politiehelikopter te verblinden. Daarna zijn ze teruggekeerd naar Brussel."

Gouverneur Leclercq stelt dat de amokmakers goed georganiseerd zijn via de sociale media. "Ze lanceren video's op Facebook en bereiken tot 30.000 followers. We bekijken nu de profielen om na te gaan met wie te maken hebben, maar dat is erg moeilijk want vaak gaat het pseudoprofielen."

De relschoppers hebben geen specifieke eis. Ze wanen zich in een videospelletje en keren daarna terug naar Brussel

De "echte gele hesjes" zijn mensen uit de middenklasse die de maatschappij proberen duidelijk te maken dat ze moeite hebben om op het einde van de maand de eindjes aan mekaar te knopen, voegt de gouverneur van Henegouwen er nog aan toe. "Dat is een democratische en vreedzame uitdrukking".

Meest gelezen